Sa kokom na štitu

Izvor: Politika, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa kokom na štitu

List od kog se pravi kokainska pasta mogao bi uskoro da postane nacionalni simbol Bolivije, kao biljka koja je sačuvala autohtono stanovništvo od kolonijalnog pogroma

List koke mogao bi uskoro da, poput lovorovog venca ili maslinove grančice, postane nacionalni simbol Bolivije. To na zaprepašćenje mnogih iz zapadnog sveta predlažu predstavnici većinskog Pokreta za socijalizam (Mas) iz čijih redova je i predsednik Evo Morales, prvi Indios na čelu ove andske zemlje u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pripadnici Kečua i Ajmara, prekolumbijskih starosedelaca, čine većinu stanovništva.

Hiljadugodišnja biljka održala je svojim lekovitim i čudotvornim dejstvima život starosedelaca u andskim visinama uprkos najezdi osvajača pre više od pola milenijuma, pa zaslužuje da se nađe na najznačajnijem mestu u nacionalnoj heraldici. Predlog u okviru ispisivanja novog ustava, koji bi morao da izrazi i želju za obeštećenjem Bolivije od okupacionog jarma, podržava i sam predsednik.

List koke proglašen je zabranjenom supstancom po konvenciji Ujedinjenih nacija (1961. godine) jer se od velikih količina ove zelene biljke proizvodi kokainska pasta, opasna droga koja uništava stotine hiljada života širom sveta. Niko, međutim, nije ni pokušao da iz najrasprostranjenijeg osvežavajućeg pića na svetu izbaci "koku" kao reč. "Koka kola", međutim, kako to tvrdi i Evo Morales, nanosi ogromne štete, izaziva zavisnost i gojaznost od koje boluje bogatiji deo planete.

No, koka je postala jabuka razdora čak i u Boliviji. Opozicija rezonuje da nacionalni simboli treba da predstavljaju celokupno stanovništvo jedne zemlje, a da koka ne ispunjava te uslove. Treba li deci u školi davati da žvaću koku, umesto šolje mleka, pita se jedan bolivijski modernista. Prekolumbovsko stanovništvo osvežava se žvakanjem lista koke, koja pomaže da se lakše podnese glad, hladnoća i težak fizički rad. Raskoli su nastali i oko toga gde da se na grbu nađe mesto još i za ovaj nacionalni simbol. Na sadašnjem bolivijskom štitu već je iscrtano 19 simbola, od kojih je dvanaest iz kolonijalnog nasleđa. Nijedna provincija ne želi da se njen znak izbriše, pa nema mesta da se koka udene.

Polemika se preselila i u susedne latinoameričke zemlje. Mediji u Argentini traže "razum i oprez" pre nego što se tradicionalna biljka, koja u vidu kokaina zaposeda i seje smrt po ulicama Južne Amerike, stavi na počasno mesto. Po zvaničnim podacima, samo u prvom tromesečju ove godine šest tona kokaina prešlo je granicu Bolivije. U Argentini je drogiranje kokainom pet puta masovnije nego pre tri godine, a nekada u zemlji gaučosa narkomanija nije ni postojala.

Vlada u La Pazu odgovara da za povećan broj narkomana nisu krive plantaže koke koja se po stepeničastim lejama odvajkada uzgaja u Boliviji. Buenos Ajres, međutim, traži od Bolivije da "pošteno i iskreno proceni koliko je hektara koke zaista potrebno da bi se ova biljka koristila u tradicionalne i lekovite svrhe", a koliko odlazi na spravljanje skupe profitabilne smrtonosne droge. S druge strane, čak i na severu Argentine u andskim provincijama Huhuja i Salte koka se tradicionalno gaji i koristi umesto čaja ili kafe... To je kulturna tekovina, poslednja narodna brana protiv globalizacije, ističu meštani na argentinskom severu. Ali predvodnik u toj borbi uskoro sa kokom na štitu ostaje andska Bolivija, koja je, kako se tamo veruje, sačuvala svoje stanovništvo od kolonijalnog pogroma zahvaljujući čudotvornoj biljci.

Z. Šuvaković

[objavljeno: 01.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.