Sa dva objektiva

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa dva objektiva

Originalan način zahvatanja širokog ugla: "Kodakov" EasyShare V570

Ako pogledate "Kodakov" digitalni fotoaparat V570, videćete da je lepog i jednostavnog izgleda i oblika, s preovlađujućom crnom bojom i srebrnastim ukrasima. A to znači da ćete morati da koristite obe ruke pri slikanju.

Ali najviše pažnje privlače dva otvora na mestu gde je, obično, objektiv. Budući da je na zum-objektivima, zaista, teško izbeći velika izobličenja svih vrsta u širokougaonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << području, ova kompanija je ugradila još jedan ekvivalentne žižne daljine od 23 milimetara koji zahvata širok ugao, a da nije žrtvovan kvalitet. Drugi je standardni sa zumom 3x i on obuhvata opseg od 39 do 117 "ekvivalentnih" milimetara.

U opisu se zato pominje zum 5x, a svi kojima je širok ugao bitan progledaće kroz prste nedostatku područja od 23 do 39 milimetara.

Na poleđini se nalazi ekran dijagonale 2,5 inča; osim veličinom, odlikuje se kvalitetom – slika se dobro vidi iz svih pravaca, što u nekim okolnostima olakšava slikanje. Zauzvrat je ostao bez optičkog tražila.

Veliki ekran nije ostavio mnogo mesta za tastere na malom kućištu, pa su u "Kodaku" navigaciju kroz menije poverili malom džojstiku. Snalaženje nije teško, naravno posle navikavanja. Budući da je aparat namenjen amaterima, u menijima nema naprednih opcija, ni velikih iznenađenja u ručno podesivim parametrima. Pomenućemo samo osetljivost od ISO 800, uz sniženje rezolucije.

S druge strane, ima veliki broj unapred definisanih režima, a u samom fotoaparatu se mogu sklapati panoramski snimci. Slike se mogu smeštati u unutrašnju memoriju koje ima 32 MB (28 MB je raspoloživo za korišćenje) ili na kartice formata SD. Napaja se iz priloženog litijum-jonskog akumulatora, a zbog malih dimenzija kućišta kapacitet je mali; zbog toga ugrađeni blic ima prilično ograničen domet.

EasyShare V570 se dobro pokazao u snimanju videa – u VGA rezoluciji postiže 30 slika u sekundi, a još lepše je to što se mogu koristiti kontinualni autofokus i optički zum. Ali nemojte preterivati, zujanje motora kvari zvučni zapis. Podržani su i rafalni režimi, sa ograničenjima broja snimaka ili rezolucije.

Drugi objektiv nije ostao bez uticaja na cenu, tako da je ovaj fotoaparat skuplji od proseka, mada se dobija i priključna stanica. Korisnicima koji pridaju veliki značaj širokom uglu on će biti sasvim prihvatljiv: praktično jedinu alternativu predstavljaju refleksni sa odgovarajućim objektivom – a to je znatno skuplje rešenje.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.