Sa ajurvedom na samu ivicu groba

Izvor: Deutsche Welle, 09.Nov.2015, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa ajurvedom na samu ivicu groba

Ima mnogo Zapadnjaka koji su još uvek opčinjeni Indijom i veruju u moć tamošnje tradicionalne medicine – ajurvede. Ali i to je često iluzija. Neki čak jedva prežive „lečenje“ na koje odu u Šri Lanku.

Još od šezdesetih godina prošlog veka traje opčinjenost mnogih na Zapadu Indijom, budizmom i njenim tradicijama. Važan deo te tradicije jeste i njeno učenje o medicini, ajurvedi – što u doslovnom prevodu znači „nauka o životu“. I tu je u centru pojam harmonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << ravnoteže između prirode i čoveka. Kristijan Kesler iz berlinske bolnice Šarite objašnjava da se „kod ajurvede u prvom redu radi o zdravlju u čoveku, a ne o bolesti“.

A bolest je, prema tom učenju, neravnoteža između tri dhose (sile): Pitta (sunca) koja vlada nad varenjem i razmenom materija, Kapha (mesec) koji vlada organima i kostima i Vata (vetar) što obuhvata pokret, nervni sistem i krvotok. Vekovima su tradicionalni lekari sakupljali saznanja o poremećajima te „ravnoteže“ i koje sredstvo protiv toga pomaže. Ajurveda se još uvek poziva na tekstove koji su nastali u osmom veku pre nove ere i koji su još bili pisani na listovima palmi.

I indijski lekari imaju problema da pronađu prave i čiste ekstrakte, bez sastojaka koji zaista mogu nekog da odvedu u grob.

Dijagnoza se pre svega utvrđuje opipavanjem pulsa. Za ajurvedu nije važan samo broj otkucaja srca, već iscrpno tumači i kvalitet tih otkucaja. Lekar takođe želi da zna kakvi su uslovi života bolesnika, njegove navike i porodične okolnosti – sve što bi zapravo trebalo da interesuje i lekara na Zapadu, ali se u našem svetu to i suviše često zaboravlja.

Na osnovu svega toga se onda određuje i terapija kako da se ponovno uspostavila izgubljena ravnoteža u telu. Ona se u pravilu sastoji od saveta za promenu životnih navika, masaže, procesa „čišćenja“, naravno da pomaže i meditacija, ali i uzimanje ekstrakta lekovitih biljaka. Tako je i ispalo da je centru ajurvedske medicine Kerala na jugu Indije i Šri Lanka gde raste više od hiljadu biljaka kojima se pripisuje medicinski efekat.

Naravno: u avion i u Šri Lanku

Za jednu 55-godišnju Hamburžanku nije bilo nedoumica šta da uradi kada se u jednom trenutku nije osetila dobro: u avion i u Šri Lanku na tradicionalno lečenje kod „pravih“ stručnjaka. I inače je bila opčinjena budizmom tako da je bila duboko uverena da će njenom zdravlju više pomoći toplina sunca Šri Lanke, malo masaže i lekovitih postupaka kakve se primenjuju već vekovima i malo lekovitih trava. Šta pobogu tu može da pođe po zlu?

Kako se uspostavilo – itekako može. Kad se nakon tri nedelje terapije u Šri Lanki vratila u Hamburg, definitivno u njoj ništa nije bilo „u ravnoteži“. Sve češće je osećala još veće tegobe, gubila je na težini, imala je bolove i teško se koncentrisala. Konačno su je nagovorili da ode „zapadnom“ lekaru, urologu Tobijasu Mejeru koji se odmah zabrinuo zbog procenta teških metala u krvi te Hamburžanke: arsena, olova i naročito žive.

Na Zapadu je ajurveda za mnoge postala „moda“, a tretman ni u kom slučaju nije jeftin.

To jesu tradicionalni preparati u ajurvedskoj medicini za „vraćanje ravnoteže“, ali kada je lekar dao da se analiziraju i kuglice koje je pacijentkinja donela sa sobom iz Šri Lanke, u njima je sastojak žive bio 2.300.000 puta veći nego što je dozvoljeno za bilo kakav preparat: „To je bila praktično čista so žive“, kaže Mejer. A ta Hamburžanka nipošto nije jedini slučaj neke osobe koja je otišla na „lečenje“ u Šri Lanku – i sada mogu da budu srećni što su još uvek živi.

„Skoro sam pao sa stolice“

Tako i lekar Sidarta Popat iz mesta Zankt Katarinen na jugozapadu Nemačke ima čak šest pacijenata koji su se vratili sa takve „terapije“. Za nemačku agenciju DPA lekar svedoči da su neki od njih imali toliko žive u krvi da je lekar „skoro pao sa stolice“ kada je video nalaz. Jer, bez obzira na masaže i meditacije, trovanje teškim metalima izuzetno teško se leči i može da prouzrokuje trajne posledice pre svega u nervnom sistemu.

Zapravo ni ozbiljni lekari na Zapadu ne sumnjaju u efikasnost određenih metoda i preparata ajurvede, ali je tu i problem u – zaradi. Postoje i u Evropi terapije na osnovu ajurvede, ali su boravci u takvim klinikama obično veoma skupi, skuplji nego na primer let i lečenje u Šri Lanki. Ali i ozbiljni indijski lekari uzimaju preparate samo od proizvođača kojem mogu da veruju, jer se u tim „jeftinim“ ekstraktima nađe svačega: teških metala, bakterija, otrova iz buđi ili, ako ništa drugo; pesticida koje i indijski seljaci obilato koriste.

Često i iza takvih opasnih trovanja stoji čista želja za zaradom – i to i nekih Zapadnjaka.

U međuvremenu se tim problemom bavi i nemačko državno tužilaštvo. Jedan bračni par iz Ahena takođe je bio na „lečenju“ u Šri Lanki i jedva je preživeo taj put – i kod njih su utvrđene astronomske vrednosti žive i olova u krvi. Zato je tužilaštvo sada zatražilo krivični progon: i to ne lekara u Šri Lanki, već vlasnika tamošnjeg hotela koji je i u Nemačkoj naveliko reklamirao usluge lečenja i boravka u Šri Lanki.

A vlasnik tog hotela je – Nemac. Jer u takvoj „modi“ može da se zaradi lep novac, pod pretpostavkom da pacijent nakon toga ćuti. Na ovaj ili onaj način…

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.