SZO: Treći talas u Evropi početkom 2021. ako države ne promene pristup

Izvor: VOA, 22.Nov.2020, 12:58

SZO: Treći talas u Evropi početkom 2021. ako države ne promene pristup

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) David Nabaro izjavio je da će se u Evropi početkom 2021. dogoditi treći talas epidemije koronavirusa ako vlade ponove neuspešno sprečavanje drugog talasa. "Nisu napravili neophodnu infrastrukturu tokom leta, pošto su stavili prvi talas pod kontrolu", rekao je Nabaro za jedne švajcarske novine. "I sada imamo drugi talas. Ako ne naprave neophodnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sledeće godine". U Evropi su se na kratko smanjili brojevi novoobolelih, ali sada opet rastu. Nemačka i Francuska su u subotu prijavile ukupno 33 hiljade novozaraženih. Švajcarska i Austrija dnevno prijave po nekoliko hiljada obolelih, a Turska je prijavila rekordna 5.532 slučaja zaraze. Nabaro je rekao da Švajcarska, koja je za razliku od Austrije i ostalih alpskih zemalja ostavila skijališta otvorenim, zbog toga može da ima ubuduće veliki broj umrlih i obolelih. Zvaničnik SZO je kao dobar primer naveo Aziju gde restrikcije nisu ukidane pre vremena. "Mora se sačekati da se broj novozaraženih smanji i ostane nizak. Reakcija Evrope nije bila kompletna", zaključuje Nabaro.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Predstavnik WHO-a predviđa i treći talas pandemije u Evropi

Izvor: Capital.ba, 22.Nov.2020

ŽENEVA, Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 predvidio je treći talas pandemije u Evropi početkom 2021.godine, ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine neophodno u sprečavanju drugog talasa zaraze. foto: wikipedia “Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.