Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 13:04

SZO: Opšta populacija ne treba da brine zbog majmunskih boginja

Potrebno je da prioritet bude obuzdavanje zaraze majmunskim boginjama u zemljama u kojima bolest nije endemska, što može biti postignuto brzim delovanjem, rekla je zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije Silvi Brajand.
Zvaničnica SZO Silvi Brajand rekla je da postoji opasnost od širenja majmunskih boginja u određenim zajednicama, ali da ne postoji razlog da se opšta populacija brine zbog bolesti, pošto se prenosi sporo, izvestio je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Smatramo da ako se sada uvedu prave mere, možemo to lako obuzdati", rekla je Silvi Brajand na tehničkom brifingu sa državama članicama SZO.
Poručila je da se pravim i pravovremenim merama širenje zaraze može lako obuzdati.
Brajandova je objasnila da nema potrebe za masovnom vakcinacijom, kao i da ne postoji preporuka za upotrebu vakcina protiv velikih boginja za majmunske boginje. Ipak, napomenula je da bi mogla da se obavi vakcinacija koja bi ciljala određene grupe.
Evropska unija se, međutim, odlučila za kupovinu vakcina i antivirusnih pilula za borbu protiv majmunskih boginja, virusa koji je endemski u Africi i obično redak na drugim mestima, izjavio je koordinator za vakcine Švedske Ričard Bergstrom.
Kako je saopšteno, EU će kupiti vakcine Imvanek kompanije Bavarian Nordik i antivirusne pilule Tekovirimat kompanije Siga Tehnolodžiz.
Majmunske boginje dosad su registrovane u više od 20 zemalja u kojima ta bolest nije endemska, a iz SZO-a je ranije rečeno da se očekuje da će biti otkriveno još slučajeva zbog čega su apelovali na sve zemlje da povećaju nadzor.
Bolest pripada porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Retka su virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja. Virus se ne prenosi lako među ljudima i rizik od epidemije nije veliki.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.