SUNCE NAPRAVILO HAOS NA ZEMLJI!

Izvor: Kurir, 09.Mar.2012, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUNCE NAPRAVILO HAOS NA ZEMLJI!

BEOGRAD - Pretekosmo! Solarna oluja, najsnažnija u poslednjih šest godina, koja se juče obrušila na Zemlju odložila je i preusmerila brojne prekookeanske letove i napravila pravu uzbunu u sistemima avio-navigacije širom planete. Iako je bila nešto slabija od očekivane, bujica radioaktivnih čestica nastalih iz dve velike erupcije na Suncu izazvala je i manje smetnje u radu satelita, električnih mreža, radio-uređaja i mobilnih komunikacija. Oluja je dostigla brzinu od neverovatnih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << miliona kil

BEOGRAD - Pretekosmo!

Solarna oluja, najsnažnija u poslednjih šest godina, koja se juče obrušila na Zemlju odložila je i preusmerila brojne prekookeanske letove i napravila pravu uzbunu u sistemima avio-navigacije širom planete. Iako je bila nešto slabija od očekivane, bujica radioaktivnih čestica nastalih iz dve velike erupcije na Suncu izazvala je i manje smetnje u radu satelita, električnih mreža, radio-uređaja i mobilnih komunikacija. Oluja je dostigla brzinu od neverovatnih šest miliona kilometara na sat.

Najgore je bilo na nebu. Zbog jake radijacije na Zemljinim polovima, neki prekookeanski letovi, posebno oni iz Amerike prema Evropi, odloženi su, a putanje drugih su preusmerene.

- U kontaktu smo s američkim vlastima nadležnim za komercijalne letove i imamo informacije da su mnogi letovi koji idu iznad Kanade i Evrope preusmereni na rute ka Ekvatoru - kaže Džo Kunčiz, saradnik američke Agencije za kontrolu vazdušnog i prekookeanskog saobraćaja.

Kunčiz kaže da su najveće elektroenergetske kompanije na svetu pre nekoliko dana obaveštene o mogućim smetnjama.

- Poslali smo im upozorenje jer ova oluja u sebi objedinjuje tri vrste zračenja - magnetno i radioaktivno zračenje i emisiju radio-talasa - što može biti pogubno po električne mreže širom planete. Da li će doći do zastoja u snabdevanju strujom, zavisi od vremena i brzine oluje - kaže Kunčiz.

Stručnjaci, inače, savetuju da je najveće elektroenergetske elemente najbolje isključiti dok oluja ne prođe. Isto važi i za kućne uređaje.

Stanovnici Azije sinoć su imali priliku da vide sjaj na nebu nalik polarnoj svetlosti. Nju su izazvale čestice solarne oluje u interakciji s gornjom Zemljinom atmosferom.

Astronomi: Za dve godine bili bismo gotovi!

Astronomi predviđaju da bi dve godine ovako jakih solarnih oluja mogle da prouzrokuju haos na Zemlji. Inače, najjači solarni udar sa Sunca očekuje se 2013. godine.

Geomagnetna oluja tada bi mogla da onesposobi elektroenergetske mreže širom sveta na sat, dan, ali možda i na nekoliko meseci.

Španski avion prinudno sleteo

Španski avion prepun putnika juče se, nakon što je krenuo u Bilbao, vratio na amsterdamski aerodrom Šiphol jer je pilot oglasio uzbunu. Razlog povratka aviona nije saopšten, niti je rečeno koliko je putnika bilo u njemu. Spekuliše se da bi uzrok problema na letelici mogla biti upravo jaka aktivnost na Suncu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.