Izvor: B92, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"STV nije javni servis"

Bratislava -- Slovački javni servis pod pritiscima vlasti, redakciju napustila trećina novinara.

Novinari slovačke televizije STV se zbog političkih pritisaka odlučuju na odlazak iz redakcije. Iz nje je otišla trećina novinara, a prema oceni nadzornog saveta, nacionalna televizija više ne vrši zakonom propisanu ulogu javnog servisa.

Zbog navodne cenzure i političkih pritisaka u korist vladajuće koalicije, sa socijaldemokratskom strankom SMER na čelu, premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Roberta Fica, otkaz je dalo devet novinara informativnog programa, a na odlazak se srema još šest.

Novinar Boris Krenjo, koji takođe odlazi, kao primer intervencija navodi da mu je naređeno da pravi razgovore s predstavnicima čeških socijaldemokrata ili zvaničnicima nacionalističke Slovačke narodne stranke, iako za to nije bilo povoda ni opravdanja.

Novinari su se žalili da je posle dolaska novog rukovodstva STV, pre osam meseci, porastao broj beznačajnih putovanja slovačkih zvaničnika koja novinari STV moraju da prate, a naveli su i sasvim konkretne primere kada su imali probleme da puste prilog koji kritikuje vladu.

Roberto Fico je od dolaska na vlast 2006. na ratnoj nozi s medijima, posebno nezavisnim, a averziju prema novinarima ne krije ni na konferencijama za štampu, čak i kada su na njim svetski političari.

Fico je svojevremeno za jedine profesionalne medije u Slovačkoj označio tabloide.

Stanjem u STV-u pozabavio se i nadzorni organ, Savet za STV. Savet je ocenio da nacionalna televizija više ne ispunjava ulogu javnog servisa i pozvao direktora da reši probleme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.