Izvor: Blic, 11.Okt.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAŠNA STATISTIKA Svakih sedam sekundi jedna devojčica stupi u brak

U svetu se svakih sedam sekundi uda devojčica mlađa od 15 godina, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije "Spasimo decu".

U izveštaju se kaže da su devojčice uzrasta 10 godina prisiljene da se udaju za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Avganistan, Jemen, Indija i Somalija.

Grupa navodi da preuranjeni brak može da izazove niz poremećaja u kasnijem životu.

Kao glavni faktori koji utiču na izlaganje dece prevremenom braku su sukobi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ratovi, siromaštvo i humanitarne krize.

"Devojčice koje se rano udaju često ne mogu u školu, suočavaju se sa porodičnim nasiljem, silovanjem i zlostavljanjem. Zatrudne veoma rano i često obole od seksualno prenosivih bolesti, uključujući sidu", rekla je Hele Torning Šmit, direktor organizacije "Spasimo decu".

U izveštaju su rangirane države koje su najgora mjesta za devojčice na osnovu školovanja, dečijih brakova, trudnoća u tinejdžerskom dobu, stope smrtnosti majki i broja žena u parlamentu.

Na dnu te liste su Čad, Niger, Centralnoafrička Republika, Mali i Somalija. Indija je opisana kao država sa velikim brojem slučajeva udavanja devojčica.

U izveštaju se navodi da su posebno u opasnosti devojčice u izbegličkim kampovima. Takođe, mnoge izbegličke porodice rano udaju ćerke kako bi se zaštitile od siromaštva ili seksualne eksploatacije.

U izveštaju se pominje primer 13-godišnje izbeglice iz Sirije koju su u Libanu udali za 20-godišnjeg muškarca. Ona sada ima 14 godina i već je dva meseca trudna.

Prema procenama Unicefa, broj brakova sa devojčicama porašće sa 700 miliona, koliko je danas, na oko 950 miliona do 2030. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Svakih sedam sekundi uda se jedna devojčica

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2016

U svetu se svakih sedam sekundi uda devojčica mlađa od 15 godina, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije "Spasimo decu" (Save the Children)...U izveštaju se kaže da su devojčice uzrasta od 10 godina prisiljene da se udaju za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Avganistan, Jemen,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.