ŠTRAJK PROSVETARA

Izvor: Kurir, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTRAJK PROSVETARA

U Srbiji će od danas u većini osnovnih i srednjih škola časovi biti skraćeni na trideset minuta jer nisu ispunjeni uslovi zaposlenih u prosveti

BEOGRAD - U većini osnovnih i srednjih škola u Srbiji od danas će časovi biti skraćeni na 30 minuta jer predstavnici tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika nisu postigli dogovor na sastanku sa ministrom finansija Mirkom Cvetkovićem i ministrom prosvete Zoranom Lončarom. Zahtevi prosvetara su da se počev od novembarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zarada 2007. povećaju koeficijenti nenastavnom osoblju po ranije dostavljenom predlogu, čime bi se njihove zarade uskladile sa ostalim korisnicima budžeta, a plate zaposlenih u 2007. godini uvećaju za 20 odsto. Ukoliko se protiv učesnika u štrajku preduzmu bilo kakve sankcije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (UPRS) u dogovoru sa ostalim sindikatima potpuno će prekinuti nastavu.

- Očekujemo dobar odziv škola. Prvog dana štrajka nastava će biti skraćena u 40 odsto škola u Srbiji. Ministri su se na sastanku bahato ponašali i ništa nam nisu obećali - naglasio je u izjavi za Kurir Branko Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije. Pavlović je istakao da se do sada za štrajk izjasnilo više od 400 škola, članica Sindikata obrazovanja Srbije, i da je u Sindikatu „Nezavisnost“ više od 90 odsto prihvatilo da štrajkuje kroz minimum procesa rada. Pavlović je dodao i da su od ministra Cvetkovića dobili ponudu da se plate u 2008. povećaju za pet procenata, koju nisu prihvatili.

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, UGS „Nezavisnost“ i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije posle neuspelih razgovora sa ministrima finansija i prosvete jednoglasno su doneli odluku o stupanju u zakonski štrajk sa minimumom procesa rada do ispunjenja zahteva. „Obustava rada u zakonskom obliku trajaće sve do ispunjenja naših zahteva. Moguće je da će se organizovati i neki drugi vidovi sindikalne borbe u nastojanju da ostvarimo svoje opravdane zahteve“, ističu ova tri sindikata, koji su jedinstveni u zahtevima.

„Na razgovorima su umesto bilo kakvog dogovora usledile pretnje, a ovim putem još jednom podsećamo sve da je ministar prosvete shodno odredbama Zakona o štrajku obavezan da pregovara sa štrajkačima kako bi se našlo rešenje za nastale probleme“, navodi se u saopštenju i dodaje da je ovog puta prosveta spremna da ide do kraja u ispunjenju svojih zahteva.

Leonid Erdelji, predsednik SPPS, kazao je u izjavi za Kurir da su ministri na sastanku govorili o svemu, samo ne o problemima prosvetara.

- To su ministri opšte prakse. Ministar Lončar radi sve, samo ne ono što mu je posao, svuda je, samo ne tamo gde mu je mesto. Nijedan ministar nije znao broj prosvetnih radnika u Srbiji, kao da je to državna tajna. Očekujem odziv oko 600 škola iz našeg sindikata prvog dana štrajka. Razišli smo se uz žučnu raspravu, ministri su se nonšalantno ponašali, ali mi nećemo odustati od štrajka. Svi se sete dece kada dođe do štrajka, a sa druge strane, planovi i programi su zastareli, a žutica hara u školama - naglašava Erdelji.

Svi reprezentativni sindikati su odbacili predlog ministra finansija da se plate u prosveti povećaju tek od septembra 2008. godine za pet odsto, jer je to ispod projektovane inflacije i znači pad realnih zarada u 2008. godini. Ostalim korisnicima budžeta ponuđena su znatno veća povećanja, a prihvatanjem predloga ministra finansija prosveta bi do kraja 2008. godine zaostala u odnosu na prosek u republici za oko 15-20 odsto, i pored nesporne činjenice da je obrazovni nivo zaposlenih u prosveti daleko viši od svih drugih delatnosti, kao i da apsolutna većina zaposlenih sa akademskim obrazovanjem već zaostaje preko 40 odsto u odnosu na druge delatnosti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.