STRAH: IS će napasti papu Franju u Sarajevu?

Izvor: Kurir, 05.Mar.2015, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRAH: IS će napasti papu Franju u Sarajevu?

Teroristi Islamske države prete rimskom pontifu i ta pretnja je stvarna, rekao Domeniko Đani pred posetu BiH

SARAJEVO - Teroristi Islamske države prete papi Franji i ta pretnja je stvarna - rekao je Domeniko Đani, direktor bezbednosnih službi Vatikana, govoreći o poseti rimskog pontifa Sarajevu 6. juna.

S obzirom na to da je veliki broj regruta ove terorističke organizacije iz Bosne i Hercegovine, kao i da su se nedavno zastave džihadista pojavile u mestu Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Maoča, postoji mogućnost napada na poglavara Katoličke crkve, upozoravaju stručnjaci.

Nije propaganda

- Opasnost od Islamske države po papu je stvarna, i to nije samo medijska propaganda - rekao je Đani u intervjuu za vatikanske medije.

On kaže da je to zaključio razgovarajući sa italijanskim kolegama, ali i kolegama iz drugih zemalja.

- Pretnje papi i Vatikanu nisu samo institucionalizovane unutar IS već su opasni i takozvani usamljeni vukovi. Oni su još opasniji jer su nepredvidivi. U njih ubrajam sve od fanatika do mentalno poremećenih pojedinaca, koji biraju Vatikan kao metu zbog toga što je medijski pokriven - objasnio je Đani.

Papa je svestan rizika, dodaje, ali neće da pravi kompromise i udaljuje se od vernika.

Inače, papa Franja je više puta oštro osudio brutalnost Islamske države, pa su i džihadisti više puta njega i Rim naveli kao svoje mete.

Susret

U susret papinoj poseti Sarajevu, delegacija Vatikana, u kojoj je bio Đani, boravila je proteklih dana u BiH, gde su održali sastanak sa bezbednosnim agencijama i predstavnicima vlasti.

- Tužilaštvo BiH će sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tela preduzeti sve aktivnosti da bi obezbeđenje papine posete BiH u junu bilo na najvišem nivou - rekao je glavni tužilac Goran Salihović na sastanku sa Đanijem.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Papi prete pred put u Sarajevo

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2015

Domeniko Đani, šef vatikanske bezbednosne službe, ocenio je, govoreći o poseti pape Franje Sarajevu 6. juna, da postoje određene pretnje Islamske države papi Franji. Poznavaoci ukazuju na mogućnost da radikalni islamisti pokušaju ubistvo vrhovnog poglavara katoličke crkve, ali zasad nema preciznijih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.