SRBIN FORMIRA VLADU U SLOVENIJI

Izvor: Kurir, 05.Dec.2011, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN FORMIRA VLADU U SLOVENIJI

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, poreklom iz Srbije, praviće novu vladu sa bivšim premijerom Janezom Janšom

LJUBLJANA - Oko 1,7 miliona glasača juče biralo 90 članova parlamenta.

Partija Pozitivna Slovenija gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, koji ima srpsko poreklo, prema predizbornim anketama, trebalo bi da dobije oko 21 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima. Ispitivanja javnog mnjenja govore da će najveći broj glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oko 31 procenat, dobiti Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, što znači da će on s Jankovićem formirati novu slovenačku vladu.

Treće mesto trebalo bi da pripadne stranci sadašnjeg premijera Boruta Pahora Socijalni demokrati, kojoj sledi između 12 i 13 odsto glasova.

Janković je rođen u varošici blizu Smedereva, od oca Srbina i majke Slovenke, ali se porodica odselila u Ljubljanu, gde je on završio gimnaziju i ekonomski fakultet. Postao je poznat kad je 1997. postao predsednik uprave slovenačkog poslovnog sistema „Merkator". Godine 2006. velikom većinom glasova bio je izabran za gradonačelnika Ljubljane, a 2010. obezbedio je i drugi mandat sa 65 odsto podrške birača.

U intervjuu za Kurir nedavno je rekao da očekuje podršku svih ljudi koji razumeju u koliko teškom položaju se Slovenija nalazi i koji su spremni da nešto učine da se stvari promene nabolje.

Interesantno je to što najveće šanse da bude mandatar nove vlade ima Janez Janša, kojem se sudi za učešće u aferi „Patrija", jednoj od najvećih u Sloveniji. On je jedan od petorice optuženih u tom slučaju. U vreme kad je on bio premijer, finska firma „Patrija" sklopila je ugovor vredan 278 miliona evra o isporuci oklopnih vozila za slovenačku vojsku. Janša se tereti da je dobio 21 milion evra mita prilikom sklapanja ugovora.

Nestalo 100 listića

Vanredni parlamentarni izbori juče u Sloveniji nisu protekli bez neregularnosti. Privremeno su na dva sata bila zatvorena sva birališta u Tržiču zbog sumnji u krađu 100 glasačkih listića. Oni su ukradeni između petka i nedelje, ali predsednica okružne izborne komisije u Tržiču Nevenka Hafner ne isključuje ni mogućnost da su samo negde zatureni. U izbornom okrugu Tržič ima malo više od 100.000 birača.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.