Izvor: Blic, 29.Avg.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA U VISOKOM DRUŠTVU Na ovoj listi se dobro kotiramo, iako za mnoge to IZNENAĐENJE

Pogled na mapu koja rangira zemlje sveta prema tome čije je državljanstvo poželjno imati u smislu kvaliteta života, a čije ne, poručuje nam da građani Srbije nemaju baš toliko razloga da budu nezadovoljni.

Naime, od 161 rangirane zemlje sveta, Srbija se našla na 64. mestu sa visokim kvalitetom, među državama kao što su Rusija, Kina, Monako, Meksiko, Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati…

Svetska kompanija "Henley & Partners" objavila je novu rang listu nacionalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja pokazuje ko ima najbolji, a ko najgori kvalitet života na globalnom nivou.

Takozvani indeks kvaliteta državljanstva rangirao je zemlje sveta prema tome koliko je jaka ekonomija, koliki je BDP, kako funkcioniše zdravstvo, obrazovanje, kakav je životni standard, kao i nivo mira i stabilnosti.

Takođe, izvešaj uzima u obzir i to koliko je lako i dostuno građanima određene zemlje da putuju bez viza, kao i da žive i rade u inostranstvu.

Pročitajte još

Na osnovu tih faktora, svaka nacionalnost ocenjena je skorom do nula do sto. Što veći skor, to je bolji kvalitet života.

Srbija je tako prema stanju u nabrojanim oblastima, ondosno prema indeksu kvaliteta državljanstva, svrstana u države sa visokom kvalitetom, zauzimajući 64 mesto od 161 zemlje sveta i skor od 35,8.

Od bivših jugoslovenskih zemalja od Srbije su bolje rangirane Hrvatska i Slovenija, koje spadaju u zemlje sa vrlo visokom kvalitetom državljanstva, dok je naša zemlja bolja u odnosu na Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao i od Kosova (koje je ovde predstavljeno kao posebna država), a koje spadaju u zemlje sa srednjim kvalitetom.

Bolji od Albanije

Od zemalja iz okruženja, Srbija je bolja od Albanije, ali nije od svih ostalih – Rumunije, Bugarske, Mađarske…

Gledajući poziciju Srbije unazad nekoliko godina, naša zemlja je za jedno mesto pala u odnosu na prošlu godinu, ali je bolja u odnosu na 2012. i 2013. godinu. Mapu koja pokazuje kako je rangirana Srbija, ali i ostale zemlje sveta možete pogledati OVDE.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.