SPD spasava Merkelovu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2018, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPD spasava Merkelovu

Vanredni kongres nemačkih socijaldemokrata u Bonu je otvorio vrata novoj velikoj koaliciji. Posle jedne emotivne i konfrontirajuće debate, "za" je glasala tesna većina 362 od 642 delegata, 279 je bilo protiv i jedan glas je bio uzdržan.

Ovakav rezultat je nedvosmisleno pokazao da je SPD pod Martinom Šulcom podeljena partija, što nije dobra vest za stabilnost buduće vlade.

Koalicioni pregovori treba da počnu već narednih dana i u najboljem slučaju da se završe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u februaru. Tada mora da se prođe još jedna velika prepreka, kada će više od 440.000 članova SPD-a da glasa o koalicionom sporazumu i tako daju konačnu reč.

Odluka na kongresu u Bonu je donela olakšanje za koalicione partnere, Demohrišćansku uniju.

- Meni je pao kamen sa srca - rekao je potpredsednik CDU Tomas Štrobl koji je dodao da je prevagnuo razum kod socijaldemokrata. Vidno zadovoljna je bila i Angela Merkel. Od kongresa u Bonu je puno toga zavisilo, sudbina vlade, budućnost Šulca, uloga SPD, ali i sudbina Merkelove.

SPD je praktično spasao Uniju od neprijatnih sučeljavanja sa samima sobom. Ali,Merkelova će morati da savlada još prepreka. Prvo, odluka delegata SPD-a da idu u koalicione pregovore je uslovljena konkretnim poboljšanjima u oblasti radnih odnosa, zdravstva i izbegličkoj politici, gde će Merkelova morati da bude fleksibilnija. Imajući u vidu da je nastavak velike koalicije za nju u ovom trenutku najbolje od svega što je u ponudi, nema sumnje da će ona i njeni demohrišćani biti spremni na kompromise.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.