SOVJETSKA ZVER Rusija vaskrsava helikopter od koga su Amerikanci strahovali tokom Hladnog rata

Izvor: Blic, 13.Maj.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOVJETSKA ZVER Rusija "vaskrsava" helikopter od koga su Amerikanci strahovali tokom Hladnog rata

Ruska mornarica pokazala je interesovanje za ponovnu proizvodnju nekadašnje uzdanice sovjetskog vojnog arsenala, helikopter nuklearnog kapaciteta Mi -14 za borbu protiv podmornica.

Devedesetih godina prošlog veka zvanični Vašington je od oslabljene Rusije, iznurene rasparčavanjem SSSR-a, zahtevao potpunu razgradnju ovih helikoptera, kao i Tu-160 bombardera, zajedno sa balističkim projektilima koje su nosili.

Ako je sudeći po podacima koje dolaze iz samog vrha ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojske, a koje prenosi "Raša tudej", Rusija uveliko radi na ponovnom uspostavljanju proizvodnje supersoničnih "Blekdžek" Tu-160, a šuška se da ista sudbina čeka i Mi-14 helikoptere.

Informacije koje dolaze iz republike Tatarstan, gde je Mi-14 proizveden, ukazuju na to da fabrika KVZ (Kazan Helicopter Works) u prestonici Kazanju radi punom parom kako bi se helikopteri što pre vratili na proizvodnu traku.

Mi-14, ili "Hejz" (Haze) kako su ga zvali pripadnici NATO snaga, je protivpodmornički helikopter koji opciono može biti naoružan: torpedom; 12 bombi od po 64 kg ili sa 6 bombi od po 128 kg; antipodmorničkom nuklearnom bombom snake 1 kilotone.

Letelica je sposobna da neutrališe bilo koju podmornicu u radijusu od 800 metara dubine. Poseduje jedinstvenu sposobnost da maltene sleti na površinu vode, a u vazduhu bez dopune goriva može da provede 5 i po sati, i na taj način da pokrije oblast površine 1.100 kilometara.

Sonari, magnetometri, hidroakustični signalni uređaji i ostala radarska tehnologija sa neverovatnim uspehom su pronalazili sve tipove neprijateljskih podmornica. Amerikanci su insistirali na demontaži ovih letelica, upravo zbog toga što su osamdesetih godina detektovali njihovu "nevidljivu podmornicu" koja se nalazila u sovjetskim vodama. Ta podmornica je pošteđena isključivo dobrom voljom tadašnjeg vrha sovjetske armije, koja nije želela da dodatno zaoštrava ionako loše odnose.

Ukoliko Rusija vrati Mi-14 na proizvodnu traku, NATO mornarica će uskoro gledati u nekadašnje sovjetske lovce na podmornice koji će leteti iznad Crnog mora i ostalih strateški važnih voda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.