ŠOK ZAKON U HRVATSKOJ Porodica bez dece NIJE PORODICA

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK ZAKON U HRVATSKOJ "Porodica bez dece NIJE PORODICA"

Novi zakon o porodici koji se priprema u Hrvatskoj donosi niz novina na koje je javnost oštro reagovala. Po tom zakonu porodica bez dece nije porodica.

Kako prenose hrvatski mediji, predlog novog zakona o porodici koji je u sredu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju porodice i ona glasi:

"U smislu ovog Zakona porodicu čine: majka, otac i njihova deca, majka s detetom odnosno otac s detetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
I deo porodice u kojoj žive deca više neće biti porodica po novom zakonu, a radi se o deci koju odgajaju dve istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj deteta ima u određenim uslovima pravo na tzv. partnerska prava, koja su gotovo izjednačena s roditeljskim, novi zakon jasno im poručuje da oni nisu porodica, piše Jutarnji list.

Jutarnji list i Vijesti.hr navode da u Evropi ima malo država koje su u svojim zakonodavtsvima definisale porodicu i dodaju da je to učinila sada Hrvatska ali na taj način da ako nema dece, nema ni porodice.

Sada se postavlja pitanje i da li su prema novoj definiciji, porodica bake i deke sa unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, navode hrvatski mediji.

Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dete preminulo, smatraju porodicom ili ne?

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.