SKOPLJE: POSTAVLJENI SPOMENICI ALEKSANDRU I FILIPU MAKEDONSKOM

Izvor: Kurir, 21.Jun.2011, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKOPLJE: POSTAVLJENI SPOMENICI ALEKSANDRU I FILIPU MAKEDONSKOM

SKOPLJE - Specijalnom mehanizacijom, danas je spomenik Ratnika na konju postavljen na postament, visok 10 metara, na centralnom gradskom trgu u Skoplju.

SKOPLJE - Specijalnom mehanizacijom, danas je spomenik Ratnika na konju  postavljen na postament, visok 10 metara, na centralnom gradskom trgu u Skoplju.

Spomenik je, zajedno sa fontanom i postamentom visok 28 metara, izliven u bronzi, a u njemu svi prepoznaju lik Aleksandra Makedonskog.

Postavljanje grandioznog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << spomenika pratili su italijanski majstori iz livnice "Fernando Marineli" iz Firence, gde je spomenik izliven, a autor je makedonska skulptorka Valentina Stevanovska.

Postavljanje spomenika, koji je deo građevinsko-infrastrukturnog projekta vlade "Skoplje 2014", pratio je veliki broj građana.

Spomenik košta 9,4 miliona evra, a zajedno sa fontanom biće kompletiran do 8. septembra - Dana nezavisnosti Makedonije, kade će biti i zvanično otkriven na 20. godišnicu nezavisnosti.

Istovremeno je danas u skopskom naselju Autokomanda postavljen i spomenik Filipa Drugog, izrađen u livnici "Jeremić" u Beogradu.

Spomenik Filipa Drugog, visok osam metara, danas je postavljen i na centralnom trgu u Bitolju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aleksandar "osvojio" Skoplje

Izvor: RTS, 21.Jun.2011

Spomenik Aleksandru Makedonskom, visok 10 metara, postavljen na centralnom gradskom trgu u Skoplju. Bronzani konjanik, od 9,4 miliona evra, biće završen do 8. septembra, kada Makedonija obeležava 20. godišnicu nezavisnosti. Istovremeno, u Bitolju otkriven spomenik Filipu Drugom...Na centralnom gradskom...

Nastavak na RTS...

U Skoplju postavljen grandiozni spomenik Aleksandru Velikom, Grci se bune

Izvor: Studio B, 21.Jun.2011

Specijalnom mehanizacijom, spomenik Ratnik na konju postavljen je na postament, visok 10 metara, na centralnom gradskom trgu u Skoplju...Spomenik je, zajedno sa fontanom i postamentom visok 28 metara, izliven je u bronzi, a u njemu svi prepoznaju lik Aleksandra Makedonskog. Postavljanje grandioznog spomenika...

Nastavak na Studio B...

Postavljeni spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2011, 07:04

SKOPLJE - Specijalnom mehanizacijom, juče je spomenik Ratnika na konj postavljen na postament, visok 10 metara, na centralnom gradskom trgu u Skoplju...Spomenik je, zajedno sa fontanom i postamentom visok 28 metara, izliven je u bronzi, a u njemu svi prepoznaju lik Aleksandra Makedonskog...Postavljanje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.