SILOVANJA I TUŠIRANJE SA ZMIJAMA Težak život žena vojnika u Severnoj Koreji: Izgubile smo menstruaciju zbog MUČENJA

Izvor: Blic, 25.Nov.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SILOVANJA I TUŠIRANJE SA ZMIJAMA Težak život žena vojnika u Severnoj Koreji: Izgubile smo menstruaciju zbog MUČENJA

Jedna žena bivši vojnik koja je pobegla iz Severne Koreje opisala je teške uslove koji tamo vladaju.

Kako je Li So Jeon (41) ispričala za BBC uslovi u vojsci su bili toliko teški da je većina žena u vojsci već nakon pola godine službe zbog prevelike količine stresa i neuhranjenosti prestala da dobija menstruaciju, a osim toga, mnoge od njih su silovane.

Li, koja je nakon desetogodišnje službe u vojsci Severne Koreje prebegla u Južnu Koreju, ispričala je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako se još uvek seća smrada betonskih baraka u kojima su bile smeštene.

- Dosta smo se znojile. Dušeci na kojima smo spavali nisu bili od pamuka već od ljuski pirinča, pa su upijali sve telesne mirise i znoj. To nije bilo nimalo prijatno - rekla je ona.

Jedan od uzroka neugodnog mirisa je bitome bilo loše stanje kupatila.

- Jedna od najtežih stvari je to što nismo mogle da se okupamo kako treba. Posebno zato što nismo imale toplu vodu. Oni su samo spojili jedno crevo na planinski potok i voda nam je stizala direktno iz njega. Uz vodu, kroz crevo su nam upadale i zmije i žabe - rekla je Li.

Ona je rekla da je odlučila da ide u vojsku zbog gladi koja je naročito 90-ih vladala u zemlji.

Mnoge žene su išle u vojsku samo zato što im je ona garantovala bar jedan obrok dnevno. Rutine za žene i muškarce bile su uglavnom iste u vojsci, ali su žene ipak imale kraće fizičke treninge jer se od njih očekivalo da obave i kućne poslove poput čišćenja i kuvanja.

Međutim, mnoge od njih su tamo pretrpele veliko poniženje, pa i seksualno zlostavljanje.

- Nakon šest meseci do godine dana u službi više nismo dobijale menstruaciju jer smo bile neuhranjene i pod stresom. Žene su govorile kako im je drago jer je stanje bilo tako teško, da bi menstruacija sve samo pogoršala - ispričala je ona.

One u vojsci nisu imale obezbeđene ni higijenske proizvode poput uložaka, pa su morale više puta koristiti iste uloške ili su pak koristile pamučne uloške.

- Žene i dan-danas koriste tradicionalne uloške od pamuka. Njih treba isprati svake noći, da to muškarci ne bi videli, pa su se žene ustajale rano ujutro kako bi ih oprale - kaže Žilijet Morilo, autorka knjige "Severna Koreja u 100 pitanja".

Ona je potvrdila priču Lijeve.

Ipak, kada je objavljeno da će vojska biti obvezna za žene, vlada je objavila i kako će ženama osigurati higijenske potrepštine.

Morilo je rekla da su joj mnoge žene govorile o silovanju.

- Većina njih je rekla kako se to "dešava drugim ženama" - rekla je Morilo.

Li je za BBC izjavila kako ona nije silovana, ali kako jesu brojne druge žene koje su služile vojsku s njom.

- Zapovednik bi ostao u svojoj sobi nakon smene i silovao bi žene koje su služile pod njegovim zapovedništvom - rekla je.

Iako je prema zakonima Severne Koreje kazna za silovanje sedam godina zatvora, Morilo kaže kako je problem u tome što niko nije spreman da svedoči, pa počinioci prolaze često nekažnjeno.

Li je odlučila da napusti vojsku kada je imala 28 godina, a 2008. je rešila da pobegne u Južnu Koreju. Međutim, prvi pokušaj nije bio uspešan već su je uhvatili na granici sa Kinom i poslali u zatvorski kamp na godinu dana. Drugi put je uspela i sada živi u Južnoj Koreji.

Danas je pak u Severnoj Koreji služenje vojske obavezno za sve žene. Ta država propisala je vojni rok za žene, koji mora da traje najmanje sedam godina, a za muškarcenajmanje deset godina, što ga čini najdužim obaveznim vojnim rokom na svetu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

TUŠIRALE SMO SE SA ZMIJAMA, A TO NIJE BILO NAJGORE: Ovako žive žene vojnici u Severnoj Koreji

Izvor: Kurir, 26.Nov.2017, 09:27

Jedna žena bivši vojnik koja je pobegla iz Severne Koreje opisala je teške uslove u kojima žene vojnici moraju tamo da žive i rade.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.