Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2017, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDSS traži uklanjanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Klub poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) reagovao je danas na najavu hrvatskog ministra pravosudja Dražena Bošnjakovića da sporna ploča u Jasenovcu sa natpisom "Za dom spremni" ostaje do daljeg, poručivši da je takva ploča na mestu gde je bila komanda ustaškog koncentracionog logora smrti za njih u potpunosti neprihvatljiva.

"Za uklanjanje te ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir. Doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << korišćenje tog pozdrava sankcioniše, donesena je i presuda Ustavnog suda o istom pitanju te je za Vladu i njena tela obavezujući zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sistem Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik kluba Boris Milošević, prenosi agencija Hina.

U saopštenju se ističe da za uklanjanje ploče s tim pozdravom, postoji i obavezujući dogovor koalicionih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu.

Podsećaju da je taj dogovor zasnovan na usuglašenoj odbrani  temeljnih vrednosti Evrope nakon Drugog svetskog rata i vrednosti ustavno-pravnog poretka Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma ili vredjanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima.

"Zbog toga Klub poslanika SDSS-a smatra da Vlada, umesto najave odlaganja uklanjanja ploče kojom se veliča zločinački ustaški režim i omalovažavaju njegove žrtve, te vredja sećanje na njih, treba – u skladu s važećim ustavno-pravnim okvirom i u skladu s obavezujućim dogovorom koalicionih partnera – najaviti njeno uklanjanje", zaključuje se u saopštenju SDSS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SDSS traži uklanjanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Izvor: Blic, 26.Avg.2017

Klub poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) reagovao je danas na najavu hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da sporna ploča u Jasenovcu sa natpisom "Za dom spremni" ostaje do daljeg, poručivši da je takva ploča na mestu gde je bila komanda ustaškog koncentracionog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.