Izvor: B92, 11.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB uvazava zahteve SAD?

Njujork -- U debati pred Savetom bezbednosti u sredu nijedan od predstavnika vise od 30 zemalja nije podrzao zahtev SAD da njenim vojnim i civilnim predstavnicima u mirovnim operacijama bude obezbedjeno izuzece od jurisdikcije Medjunarodnog krivicnog suda za ratne zlocine. I pored toga, u Stejt departmentu se s prilicnim optimizmom ocekuje kraj nedelje, kad ce se Savet bezbednosti izjasniti o rezoluciji koja resava pitanje opstanka civilne misije UN u Bosni i Hercegovini. "Clan 16. Statuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MKS omogucava Savetu bezbednosti da u periodu od 12 meseci obnavlja zahtev da ne bude pokretana istraga protiv pripadnika mirovnih snaga UN. Mislimo da je u skladu s tim clanom i primarnom odgovornoscu SB za odrzavanje medjunarodnog mira i bezbednosti da usvoji takvu rezoluciju", rekao je ambasador SAD pri UN Dzon Negroponte u debati, naglasavajuci da SAD "ne dovode u pitanje dobre namere arhitekata MKS" i postuju obaveze drzava koje su ratifikovale ugovor o formiranju tog suda. "Ocekujemo da ce druge drzave postovati nasu zabrinutost za nase mirovne snage", rekao je on.

Kanadski predstavnik u UN Pol Hajnbeker apelovao je na SB da ne bude odobren "blanko imunitet" za "mirovnjake" SAD i ostalih zemalja, sa upozorenjem da bi takva rezolucija udarila na "temelje medjunarodnog prava". Govoreci u ime EU, ambasador Danske Elen Margret Lej zakljucila je da status MKS poseduje "odbrambene mehanizme" protiv politicki motivisanih istraga. Prema informaciji iz Stejt departmenta administracija SAD ocekuje da ce pridobiti i dve trecine clanova SB za predlog rezolucije o orocavanju na 12 meseci pokretanja eventualnog postupka pred MKS protiv "mirovnjaka" iz SAD ili neke druge od zemalja koje nisu prihvatile tribunal za ratne zlocine. Na tom spisku nalaze se, od stalnih clanova SB, i Rusija, Kina i Velika Britanija, dok se Francuska "sve vise priklanja" opciji da uzdrzavanjem od glasanja, a ne vetom, izrazi otpor pritisku iz Vassingtona. U ubedjivanju ostalih clanova SB SAD su primenjivale taktiku "uvrtanja ruke". U tom procesu, Singapur, Bugarska i Mauricijus su vec iskazali "odredjeno razumevanje" za predlog SAD, uz njih je i Kolumbija, dok s Meksikom stvar ide nesto teze, pa se ocekuje da ce to ovih dana biti tema telefonskog razgovora predsednika Busa i Foksa. Od ostalih clanova SB, Norveska, Irska, Kamerun, Gvineja i Sirija najavljuju da su i dalje odlucno protiv inicijative SAD, ali je pitanje kakva su sve pomeranja moguca u tom bloku pre 15. jula. Prema informaciji vasingtonskog "Tajmsa", Amerikanci imaju obecanje Londona da ce glasati za predlog rezolucije SAD ukoliko predhodno budu imali na svojoj strani 8 clanova SB. Ako uspe ta kombinacija, racunica govori da bi SB mogao, cak dvotrecinskom vecinom, biti verifikovan dokument o imunitetu pripadnika mirovnih snaga SAD pred Medjunarodnim krivicnim sudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.