SB UN usvojio rezoluciju o finansiranju terorizma

Izvor: RTS, 18.Dec.2015, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN usvojio rezoluciju o finansiranju terorizma

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o pojačavanju borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija, koju su pripremile Rusija i SAD.
Nacrt rezolucije o pojačavanju borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija poziva se na poglavlje sedam Povelje UN, što znači da je Savet bezbednosti proglasio pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, tako da su sve države >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u obavezi da ispunjavaju mere propisane u dokumentu.
Države, pre svega, moraju "hitno da zamrznu sredstva i druge finansije ili ekonomske resurse onih osoba, grupa, preduzeća i organizacija" koje se nađu na sankcionom spisku Saveta bezbednosti, prenosi Sputnjik.
Označenim osobama ili strukturama mora da bude zabranjen ulazak u državu ili prolazak kroz nju.
Zemlje su, takođe, u obavezi da spreče neposredne ili posredne isporuke naoružanja ovim osobama.
Sankcioni spisak je preimenovan u "spisak Islamske države Iraka i Levanta i Al Kaide", što znači da SB više ne smatra Islamsku državu ogrankom Al Kaide.
Islamska država je rezolucijom proglašena za samostalnu terorističku pretnju.
Sankcije će biti proširene na one koji učestvuju u finansiranju i planiranju aktivnosti Islamske države i Al Kaide u isporukama, prodavanju ili predavanju oružja i drugih sredstava ovim organizacijama, kao i na one koji se bave vrbovanjem za terorističke grupe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i SAD složni u UN!

Izvor: OkRadio.rs, 18.Dec.2015

Nacrt rezolucije koju su zajedno predložile Rusija i SAD poziva se na poglavlje sedam Povelje UN, što znači da je Savet bezbednosti proglasio pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, tako da su sve države u obavezi da ispunjavaju mere propisane u dokumentu. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.