Izvor: B92, 09.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN: Bez dogovora o Iranu

Njujork -- Nije postignut dogovor o deklaraciji UN kojom se osuđuje izjava iranskog predsednika da je počelo odbrojavanje do uništenja Izraela.

Ambasador Francuske u UN, Žan-Mark de la Sablijer, izjavio je novinarima da neobavezujuću deklaraciju, kojom se osuđuju "neprihvatljive izjave Mahmuda Ahmadinedžada", podržava velika većina zemalja članica.

"Nažalost, danas nismo uspeli da usvojimo tekst kao što smo želeli, zato što jedna od delegacija nije dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << instrukcije a druga je iznela rezerve i izvestiće vlasti svoje zemlje", kazao je francuski ambasador.

"Savet bezbednosti ima obavezu da reaguje. Nadamo se da će se to dogoditi u ponedeljak", dodao je De la Sablijer.

Prema rečima jednog zapadnog diplomate koji je tražio da ostane anoniman, predstavnik Katara je rekao da nije dobio instrukcije a njegov kolega iz Indonezije je izneo rezerve o tekstu deklaracije.

U tekstu koji je Francuska pripremila piše da "članice Saveta oštro osuđuju izjave koje se pripisuju Mahmudu Ahmadinedžadu o uništenju Izraela".

Dodaje se da članice Saveta bezbednosti "ponovo potvrđuju prava i obaveze Izraela kao punopravne članice UN", a "prema Povelji UN, sve članice su se obavezale da se uzdrže od pretnji ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti druge članice".

"Izjave šefova država koji pozivaju na uništenje države članice UN su neprihvatljive", kazao je američki ambasador Zalmaj Halilzad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.