SAS-ov boing za dlaku izbegao ruski vojni avion

Izvor: Mondo, 10.Nov.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAS-ov boing za dlaku izbegao ruski vojni avion

Avion aviokompanije Skandinavijan erlajns (SAS) sa 132 putnika zamalo nije udario ranije ove godine u ruski vojni avion koji je bio na tajnoj misiji, navodi se u danas objavljenoj studiji Evropske mreže za liderstvo (ELN).

Foto: ScreenShot/YouTube

Švedski mediji su javili da su, 3. marta, dva aviona došla na 90 metara jedan od drugog u vazduhu na 80 kilometara jugoistočno od švedskog grada Malmea i da je "sudar očigledno izbegnut zahvaljujući samo dobroj vidljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i budnosti pilota putničkog aviona", prenela je agencija AFP.

Avion SAS-a Boing 737 bio je letu iz Kopenhagena za Rim, a ruski izviđački avion "nije preneo svoju poziciju", navodi se u studiji nestranačke i neprofitne organizacije ELN sa sedištem u Londonu.

ELN je saopštila danas da su ruske snage bile uključene u više desetina "bliskih susreta" sa vojnim snagama zapadnih zemalja od kada je Moskva anektirala Krim i da su "obe strane rizikovale da izgube kontrolu nad događajima".

Studija izdvaja 11 ozbiljnih incidenata "agresivnije ili neobično provokativne prirode", koje su nosile veći nivo rizika od eskalacije i uključuje presretanje izviđačkih aviona, niske prelete preko brodova i rusku misiju "lažnog bombardovanja", odnosno simuliranje bombardovanja tokom vežbe.

Posebno su navedena tri visokorizična incidenata koji su, po njihovoj oceni, imali veliku verovatnoću da izazovu žrtve ili direktni vojni sukob Rusije i Zapada: bliski susret civilnog aviona aviokompanije SAS i ruskog izviđačkog aviona, otmica estonskog obaveštajca i potera za podmornicama u švedskim vodama.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Putnički avion zamalo udario u ruski vojni avion

Izvor: 24sata, 10.Nov.2014

Avion aviokompanije Skandinavijan erlajns (SAS) sa 132 putnika zamalo nije udario ranije ove godine u ruski vojni avion koji je bio na tajnoj misiji, navodi se u danas objavljenoj studiji Evropske mreže za liderstvo (ELN)...Švedski mediji su javili da su, 3. marta, dva aviona došla na 90 metara jedan...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.