ŠARLI EBDO ODGOVARA DŽIHADISTIMA: Vi imate oružje, mi imamo šampanjac!

Izvor: Kurir, 17.Nov.2015, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠARLI EBDO ODGOVARA DŽIHADISTIMA: Vi imate oružje, mi imamo šampanjac!

Francuski satirični list Šarli Ebdo, koji je bio meta terorističkih napada u Parizu početkom godine, u sutrašnjem broju objavio je karikaturu kao odgovor džihadistima povodom napada 13. novembra kada je poginulo 129 osoba.

Crtež na naslovnoj strani prikazuje muškarca koji pije i igra izrešetan mecima iz kojeg teće alkohol, s bocom šampanjca u ruci.

Ispod crteža piše: "Ko ih šiša, oni imaju oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a mi imamo šampanjac". Nekoliko dana posle terorističkog napada na list, 7. januara 2015. kada je poginulo 12 osoba, Šarli Ebdo je objavio karikaturu proroka Muhameda koji sa suzom u oku i tužnog pogleda, nosi natpis "Ja sam Šarli" i "Sve vam opraštamo".

Urednik lista, novinar poznat po nadimku Ris, u svom uvodniku je citirao Vinstona Čerčila. "Krv i suze, prorekao je Čerčil i eto nam to sada!".

A demain dans #CharlieHebdo pic.twitter.com/LWB5bL2ADD

"Parižani su postali 2015. godine kao stanovnici Londona 1940. godine, odlučni da ne popuste, bez straha ni prepuštanja bez obzira šta će se desiti na uglu ulice", navodi se u uvodniku.

Redakcija lista je pozvala na raspravu o islamu, veri koja je "više od 20 godina postala bojno polje za radikalne struje koje žele da istrebe nevernike i silom preobrate umerenjake".

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.