SAMO LJUTI KONZERVATIVCE: Papa Franja menja crkvene zakone

Izvor: Kurir, 21.Jan.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMO LJUTI KONZERVATIVCE: Papa Franja menja crkvene zakone

Papa Franja promenio je crkveni zakon da omogući izvođenje preduskršnjeg rituala pranja nogu ženama i muškarcima, bilo da su hrišćani ili ne, u znaku univerzalne službe.

Prema dosadašnjim pravilima Vatikana na Veliki četvrtak samo muškarci učestvuju u tom ritualu. Ranije pape su tradicionalno izvodile ovaj ritual na 12 muškaraca hrišćana, u podsećanju na 12 Isusovih apostola.

Neposredno posle izbora na mesto poglavara Rimokatoličke crkve papa Franja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izveo ovaj ritual na muškarcima i ženama hrišćanima i muslimanima u jednom zatvoru, što je naišlo na neodobravanje u konzervativnim krugovima.

Vatikan je danas izdao ukaz iz kancelarije za liturgije objavljujući da se ritual sada može sprovesti na bilo kome "izabranom među Božjim ljudima". Ne pominje se rod ili verska pripadnost.

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papski ukaz za rodno neutralano pranje nogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016

Papa Franja promenio je crkveni zakon da omogući izvođenje preduskršnjeg rituala pranja nogu ženama i muškarcima, bilo da su hrišćani ili ne, u znaku univerzalne službe...Prema dosadašnjim pravilima Vatikana na Veliki četvrtak samo muškarci učestvuju u tom ritualu. Ranije pape su tradicionalno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.