SALEH SPREMAN DA PREDA VLAST, ALI U SIGURNE RUKE

Izvor: Kurir, 25.Mar.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SALEH SPREMAN DA PREDA VLAST, ALI U SIGURNE RUKE

SANA - Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh rekao je, pred više hiljada pristalica u Sani, da je spreman da preda vlast da bi sprečio krvoproliće, ali samo "u sigurne ruke", dok je u drugom delu grada započeo masovni protest protiv njega uz slogan "Dan odlaska".

"Ne želimo vlast, ali moramo da predamo vlast u sigurne ruke, a ne bolesne, ogorčene ili korupcionaške ruke... Spremni smo da odemo s vlasti ali samo ako ide u sigurne ruke", rekao je Saleh u govoru koji je prenosila državna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << televizija.

"Protivimo se ispaljivanju ijednog metka i kada učinimo ustupak to je radi sprečavanja krvoprolića", istakao je jemenski predsednik, koji je na vlasti više od 30 godina, prenela je agencija Rojters. Ali, Saleh je ukazao da je odlučan da zaštiti bezbednost, nezavisnost i stabilnost Jemena na svaki način.

Na hiljade Salehovih pristalica preplavilo je Sanu na okupljanju nazvanom "Petak tolerancije", a petak je za muslimane dan molitve i odmora. "Narod želi Ali Abdulaha Saleha", uzvikivao je jedan od pristalica jemenskog predsednika.

Jemenski vojnici ispalili su hice upozorenja da bi sprečili Salehove pristalice da napadnu antivladine demonstrante, a izveštaja o povređenima il eventualnim žrtvama, zasad, nema, javila je agencija AFP. Više stotina hiljada rivalskih demonstranata okupilo se u Sani, na dva odvojena skupa - antivladini demonstranti na trgu blizu univerziteta, gde "kampuju" od 21. februara, a pristalice predsednika Abdulaha Saleha na obližnjem trgu.

U Jemenu su ulični protesti počeli pre sedam sedmica, a Saleh je raspustio vladu i proglasio vanredno stanje. Ne zna se ko će biti naslednik Saleha i nejasno je šta će biti posle njega, ali se zemlja suočava sa opasnošću od raspada. Južnjaci su već rekli da hoće da se otcepe, a severni šiitski deo je već imao nekoliko pobuna protiv Saleha, koji je na vlasti 32 godine.

Jemenske snage bezbednosti sprečavaju antivladine demonstrante da stignu do prestonice Sane, i postavljaju kontrolne punktove na putevima koji vode do glavnog grada Jemena. Vojska pokušava da identifikuje demonstrante i očevici navode da ne dozvoljavaju nekim demonstrantima da prođu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.