SAD žele sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2020, 18:41

SAD žele sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom

Specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršal Bilingsli će u Austriji, 22. i 23. juna pregovarati sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejom Rjabkovom o kontroli nad naoružanjem, saopštio je američki Stejt department.
Kako je saopšteno ranije, Kini je poziv takođe poslat kako bi predstavnik te zemlje takođe učestvovao u pregovorima. „Počinju pregovori koji će se ticati budućnosti kontrole nad naoružanjem. Poslali smo i Kini poziv sa preciznim formulacijama o tome da je neophodno da sve tri zemlje učestvuju u dobronamernim pregovorima kako bi se postigao sporazum po pitanju kontrole nad naoružanjem“, navodi se u tekstu saopštenja. Po tom pitanju se nešto ranije oglasio i sam Rjabkov koji je rekao da je Moskvu u velikoj meri začudilo to što je Amerika u pregovore uopšte i uključila Kinu. Inače, Kina je sa svoje strane još ranije nagovestila da ne planira da učestvuje u bilo kakvim pregovorima po pitanju kontrole nad naoružanje, ni sa Rusijom, ni sa Amerikom. Štaviše, kineske vlasti su te pregovore ocenile kao „apsurdne“, budući da Vašington sve vreme krši svoje obaveze kada je reč o postojećim sporazumima. Inače, na pregovorima u Austriji, kako ocenjuju mediji, nije isključeno da bi reči moglo biti i o produžetku postojećeg sporazuma SAD i Rusije o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3).

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U Beču pregovori Rusije i SAD o kontroli nuklearnog naoružanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2020, 10:31

Rusija i SAD nastavljaju u Beču pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja. Delegacije su stigle u palatu u centru glavnog grada Austrije bez davanja izjava. Ambasador Maršal Bilingsli, predstavnik američkog predsednika za pitanja razoružanja i ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.