SAD zavejane

Izvor: Glas javnosti, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zavejane

ČIKAGO - Zbog jake snežne oluje i ledene kiše koja je zahvatila centralni deo Sjedinjenih Država, u saobraćajnim nesrećama poginulo je 19 ljudi, brojne božićne mise su otkazane, a poremećeni su i planovi mnogih ljudi koji su krenuli u posetu rodbini za božićne praznike. Prema očekivanjima meteorologa, nevreme koje je počelo prekjuče trebalo bi da se smiri tek danas, prenele su domaće agencije pozivajući se na britanski Bi-Bi-Si.

To je drugi talas zimskog nevremena koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je pogodio SAD u poslednjih nedelju dana. Prošlog vikenda potpuno je zbog nevremena bila paralisana istočna obala.

Hrana, voda, baterijska lampa

Nacionalna hidrometeorološka služba upozorila je da će putovanje kroz olujom zahvaćene delove zemlje biti opasno tokom vikenda i rekla da bi svi koji krenu na put trebalo da ponesu najneophodnije stvari u slučaju da su blokirani, kao što su hrana, baterijska lampa i voda.

„Nevreme pogađa dve trećine teritorije“, rekao je portparol nacionalne meteorološke službe Vik Vakaro. On je istakao da je zemlja pogođena čitavim spektrom vremenskih neprilika od oluje u Novoj Engleskoj do snežnih mećava na ravnici u centralnom delu.

U toku jučerašnjeg dana bilo je najavljeno da će pasti više od 60 centimetara snega na severu zemlje dok su upozorenja na snežne mećave i na poplave objavljena u Severnoj Dakoti i u Teksasu. Nevreme se kreće kroz centralni deo SAD, od kanadske granice do Teksasa na jugu. Najnovija oluja počela je da se širi u utorak sa jugozapada zemlje, a sneg i ledene kiše očekuju se u Kanzasu, Nebraski, Ilinoisu, Indijani i Ajovi, gde je bez struje ostalo više od 1.300 potrošača.

Putevi u južnoj državi Alabami su poplavljeni, a u Pensilvaniji i Severnoj Karolini na istoku pada ledena kiša. Države Južna Dakota, Teksas i Oklahoma proglasile su vanredno stanje i pozvale Nacionalnu gardu da pomogne putnicima koji su ostali blokirani zbog lošeg vremena.

Više od 260 letova otkazano je prekjuče na aerodromima u Čikagu, na severu. Sa aerodroma Mineapolis-Sent Pol prekjuče je otkazano skoro 100 letova, a na desetine ih je odloženo, dok je na aerodromu „Vil Rodžers“ u Oklahoma Sitiju zatvorena jedna od tri piste i otkazano 30 letova. Brojne crkve otkazale su božićnu misu i pozvale vernike da budu obazrivi i ne izlaze bez preke potrebe.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.