Izvor: Blic, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uzdržanije u primeni sile

SAD uzdržanije u primeni sile

VAŠINGTON (Beta) - Vođe tima za bezbednost novoizabranog američkog predsednika Džordža Buša mlađeg, Kolin Pauel i Kondoliza Rajs, će najverovatnije promeniti spoljnopolitički kurs zemlje i koncentrisati se na izgrađivanje jakog odbrambenog sistema s jedne strane, dok, s druge, neće biti previše naklonjeni upućivanju američkih vojnika u mirovne operacije UN širom sveta.

Agencija AP ocenjuje da će konzervativna filozofija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << republikanaca, kao i Bušovo, barem početno, neiskustvo u međunarodnoj politici, verovatno rezultirati manje ekspanzivnom spoljnom politikom od one koju je vodila prethodna administracija Bila Klintona.

Pod novoizabranim drzavnim sekretarom Pauelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Rajsovom, SAD će verovatno trošiti manje para na obračune sa represivnim režimima i na globalne ekološke probleme.

General Pauel je od svoje 63 godine proveo 35 u američkoj vojsci.

Njegov najpoznatiji komentar je: 'Ukoliko uđemo, ulazimo da pobedimo'. Manje je poznato da je on ispod stakla na svom stolu u Pentagonu držao napis sa sentencom čuvenog grčkog istoričara Tukidida: 'Od svih manifestacija moći, uzdržanost najviše impresionira'. U prvim godinama Klintonove administracije, Pauel je često kritikovao američko vojno angažovanje u Bosni.

Madlen Olbrajt, tadašnji američki ambasador pri UN je navodno tada pitala Pauela: 'Koja je svrha da imaš tako sjajnu vojsku o kojoj stalno pričaš, ukoliko ne možemo da je koristimo?'

Rajs (46), bivši prorektor Univerziteta u Stanfordu, takođe je skeptična prema američkom angažovanju na Balkanu. Tokom predizborne kampanje, Rajsova je izazvala priličan potres kada je izjavila da SAD treba da povuku svoje trupe sa Balkana. U najnovijem broju Magazina za spoljnu politiku, Rajsova je navela da bi američka vojna intervencija u humanitarnim krizama trebalo, u najboljem slučaju, da bude vrlo retka.

Pauel je prošlog vikenda izjavio da će Bušova administracija odmah preispitati američko angažovanje na Kosovu, Bosni i na drugim mestima. 'Naše snage su rasprostrte i prilično smo tanki', rekao je on i dodao da 'postoji limit na to koliko takvih misija možemo da izdržavamo'.

'Videćete nastojanje da se ojača američka vojna moć, ali i mnogo veću uzdržanost pri njenoj primeni, pogotovu u civilnim i etničkim konfliktima', izjavio je Lesli Gelb, predsednik privatnog Saveta za spoljnu politiku. 'O Kosovu sa Beogradom'

BEOGRAD - U ekskluzivnom intervjuu za 'Blic News' u novembru, Kondoliza Rajs je izjavila da će između Bušove i Klintonove politike prema Jugoslaviji 'biti velikih razlika'.

Rajsova je rekla da SAD ne mogu da 'stalno ostanu prikovane na Balkanu', ali da će ostati u regionu 'onoliko dugo koliko bude potrebno' zbog obaveza koje imaju prema NATO i Kforu. Prema njenim rečima, uloga SAD na Balkanu se približava kraju, ali je dodala da smo tek 'na početku dugačke deonice koja vodi do potpunog povlačenja'.

Rajsova je tom prilikom rekla da će Amerika biti aktivno uključena u rešavanje konačnog statusa Kosova. 'Sada kada postoji demokratski izabrana vlada u Beogradu, ima nade da će doći i do demokratskog rešenja za status Kosova. Ono što sada treba da radimo je da što je više moguće sarađujemo sa našim saveznicima i novim vlastima u Beogradu', rekla je Kondi Rajs za 'Blic News'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.