Izvor: B92, 18.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uklanja rezerve plutonijuma

Beč -- SAD će iz vojnih zaliha ukloniti devet tona plutonijuma, dovoljnih za više od 1.000 atomskih bombi.

Ministar energetike SAD Semjuel Bodmen izjavio je da će suvišni plutonijum narednih decenija biti izvučen iz nuklearnog naoružanja koje se ne koristi i biće pretvoren u gorivo sagorivo u komercijalnim nuklearnim reaktorima.

"Pošto SAD nastavljaju da smanjuju zalihe nuklearnog naoružanja, moći ćemo da se rešimo dodatnog nuklearnog materijala, a istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da dobijemo na energiji i nacionalnoj bezbednosti", rekao je on.

Taj korak deo je sporazuma SAD i Rusije iz 2000, koji predviđa da svaka država učini 34 tone suvišnog plutonijuma neupotrebljivim za nuklearno oružje, ali da može da ga iskoristi u civilne svrhe dobijanja energije.

Mirovni aktivisti tvrde da Vašington, Moskva i druge nuklearne sile, kao što su Velika Britanija, Francuska i Kina, ne ispunjavaju ciljeve razoružanja postavljene devedesetih godina, kada je proširen Sporazum o neširenju naoružanja.

U arsenalima velikih sila ostaje oko 27.000 komada nuklearnog oružja.

U nedelju, 16 država potpisalo je pakt koji su inicirale SAD, a kojim se pomaže da se ispune sve češći zahtevi za nalaženje izvora energije u narednim decenijama, i to tako što će se razvijati one nuklearne tehnologije koje nisu bliske prelasku na tehnologije kojima se prave atomske bombe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.