Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ukidaju sankcije Iranu?

Beč, Teheran -- Predlog za rešavanje konflikta sa Iranom uključuje ponude iz oblasti trgovine, kako bi Teheran odustao od nuklearnih ambicija.

SAD su ponudile ukidanje nekih od trgovinskih sankcija uvedenih Iranu, u okviru predloga koje će Teheranu ponuditi visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana, saopštile su diplomate u Beču. SAD su ponudile da ukinu sankcije koje su uvele 1990-ih godina Iranu, u okviru međunarodne ponude Teheranu ukoliko bi iranske vlasti obustavile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti oko obogaćivanja uranijuma.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana, doputovao je večeras u Teheran, kako bi predao predlog svetskih sila za rešenje iranske nuklearne krize, javljaju agencije.

Solana će se sutra sastati s generalnim sekretarom Vrhovnog saveta državne bezbednosti Alijem Laridžanijem, kome će uručiti predloge koji bi mogli da ubede Iran da obustavi obogaćivanje uranijuma. Teheran je do sada odbijao da to učini. Predviđeno je da se Solana sastane s iranskim šefom diplomatije Manučerom Motakijem, a mogao bi da razgovara i sa predsednikom Irana Mahmudom Ahmadinedžadom.

Predloge koje donosi Solana razradili su stalni članovi Saveta bezbednosti UN - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija - i Nemačka.

Zapadni zvaničnici precizirali su da Iran ima nekoliko nedelja na raspolaganju pre nego što se pruži odgovor.

Neimenovani diplomata je rekao da su SAD, u toku razgovora sa evropskom trojkom i Kinom i Rusijom u četvrtak u Beču oko rešavanja konflikta sa Iranom, dodale nešto toj ponudi. "Amerikanci su ponudi EU dodali nove olakšice za Iran, što je bilo iznenađenje", rekao je on. Prema rečima tog diplomate, to znači da bi SAD bile spremne ne samo da dozvole Evropskim zemljama da prodaju avione tipa Erbas Teheranu, već i da im isporuče Boinge proizvedene u SAD.

Teheran tvrdi da se bavi obogaćivanjem uranijuma isključivo u mirnodopske svrhe, ali zemlje Zapada veruju da Iran koristi tu tehnologiju za proizvodnju atomske bombe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.