Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD u Iraku trenutno imaju 25.000 zatvorenika

Američke snage u Iraku drže 10.000 zatvorenika više nego u isto vreme prošle godine, ali daleko je od toga da su zatvori pretrpani, izjavio je danas američki general Daglas Stoun, zamenik komandanta nadležnog za zatvorenike.

Prema njegovim rečima, američke jedinice trenutno u Iraku imaju više od 25.000 zatvorenika, ali zatvorski kapaciteti su samo do pola ispunjeni. General Stoun je dodao da se dnevno prosečno uhapsi 60 ljudi na teritoriji celog Iraka, javio je AP. Među >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zarobljenicima je oko 860 mlađih od 18 godina, 83 odsto je sunita, a 16 odsto šiita. General Stoun nije rekao koliko ima žena u zatvorima, ali je rekao da ima 280 stranaca, među kojima ima Egipćana, Sirijaca, Iranaca i Saudijaca.

U proseku svaki zatvorenik provede 300 dana u zatvoru. Kao znak dobre volje američke snage svakog dana svetog muslimanskog meseca Ramazana, koji se završava u subotu, odnosno nedelju, oslobađaju po 50 zatvorenika.

Iz zatvora se puštaju samo oni koji prođu kroz detaljne preglede i ispitivanja zatvorske komisije i koji potpišu izjavu da više neće učestvovati ni u kakvim antivladinim ili pobunjeničkim aktivnostima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.