Izvor: B92, 19.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD treba da zatvore Gvantanamo"

Ženeva -- Komitet UN protiv torture poručio je danas da bi SAD trebalo da zatvore zatvor u Gvantanamu zbog kršenja međunarodnog prava.

"SAD bi trebalo da prestanu da zatvaraju bilo koga u Gvantanamo, kao i da zatvore ceo taj kompleks", navodi se u izveštaju komiteta Ujedinjenih nacija i dodaje da pritvoreni ne bi trebalo da se isporučuju u države gde postoji "realan rizik" da budu izloženi torturi.

U izveštaju se navodi da pritvorenima iz zatvora u Gvantanamu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD treba ili omogućiti sudski proces ili ih pustiti na slobodu.

Preporuke Komiteta za sprečavanje toriture UN nemaju nikakvo obavezujuće dejstvo.

Deset nezavisnih eksperata takođe je pozvalo administraciju predsednika SAD, Džordža Buša, da "opozove sve istražne metode" koje uključuju torturu ili tretmane zastrašivanja, navodeći kao primer uportebu pasa za zastrašivanje zatvorenika.

SAD ne bi trebalo da "drže bilo koga u tajnim zatvorima", kaže se u izveštaju. Takođe, trebalo bi da "istraže i otkriju postojanje svih takvih objekata", dodaje Komitet UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.