Izvor: RTS, 17.Maj.2022, 09:37

SAD testirale hipersonično oružje pet puta brže od brzine zvuka

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je uspešno izvršilo test hipersoničnog oružja, koje je letelo brzinom pet puta većom od brzine zvuka.
Testiranje je obavljeno u subotu na obali Južne Kalifornije kada je bombarder B-52 ispalio "vazdušno oružje za brzi odgovor" (ARRV), navodi se u saopštenju Američkog ratnog vazduhoplovstva, prenosi Rojters.

"Nakon odvajanja od aviona, buster ARRV se pokrenuo i trajao je koliko smo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predvideli, dostignuvši hipersonične brzine pet puta brže od brzine zvuka", navodi se u saopštenju vojske SAD.
Navode da je oružje dizajnirano tako da u opasnosti drži važne mete u rizičnim sredinama sa velike distance, kao i da će proširiti mogućnost preciznosti u pogađanju meta tako što će omogućiti brze napade na mete koje imaju jaku odbranu na zemlji.
SAD nisu jedine koje proizvode hipersonično oružje, a američki zvaničnici tvrde da je Rusija gađala takvim oružjem mete u Ukrajini, kao i da je Kina testirala tu vrstu oružja. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u oktobru negiralo da je ta zemlja testirala hipersonično oružje. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

AMERI TESTIRALI HIPERSONIČNO ORUŽJE: Bombarder B-52 ispalio BUSTER ARRV, 5 puta brži od zvuka!

Izvor: Kurir, 17.Maj.2022

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je uspešno izvršilo test hipersoničnog oružja, koje je letelo brzinom pet puta većom od brzine zvuka, javlja Rojters.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.