SAD spremne da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja na određeno vreme uz „određene uslove“

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2020, 10:26

SAD spremne da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja na određeno vreme uz „određene uslove“

SAD su spremne da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja na određeno vreme, ali uz određene uslove, izjavio je specijalni izaslanik SAD za kontrolu oružja Maršal Bilingsli. „Ukoliko budemo mogli da rešimo pitanje verifikacije i ukoliko uspemo da postignemo politički obavezujuće sporazume, nameravamo da predložimo produženje Sporazuma za određeni vremenski period“, rekao je Bilingsli nakon sastanka sa predstavnicima Rusije u Beču.
On je objasnio da ukoliko to bude učinjeno, biće spreman da preporuči američkom predsedniku Donaldu Trampu da donese odluku o produženju Sporazuma ove godine. Bilingsli je napomenuo da se određeni uslovi odnose na „novog rusko naoružanje koje nije obuhvaćeno trenutnim sporazumom“. Američki izaslanik dodao je da SAD i Rusija i dalje imaju niz neslaganja po pitanju strateške stabilnosti i Sporazuma o strateškom naoružanju i da je on u Beč doneo niz predloga na kojima treba raditi. „Bili smo prilično zadovoljni nivoom ruske delegacije i ozbiljnošću njihovog odnosa prema pregovorima. Sve u svemu, pregovori su bili značajni za obe strane. Razgovarali smo o širokom spektru međunarodnih bezbednosnih pitanja, a na momente je diskusija bila napeta“, naveo je Bilingsli. On je objasnio da Sjedinjene Američke Države smatraju da Sporazum o strateškom naoružanju ima niz nedostataka i „mi se u mnogim ključnim pitanjima ne slažemo sa Rusijom“. „Smatramo da bi sledeći sporazum trebalo da obuhvata sve bojeve glave, a takođe uključuje poboljšanja u režimu verifikacije. To ne bi trebalo da bude bilateralni sporazum sa Ruskom Federacijom u duhu Hladnog rata, već to treba učiniti tako da se u njega uključi Kina“, precizirao je američki izaslanik. On je naglasio da je sada „lopta na strani Rusije“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rjabkov: Rusija se zalaže za produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ali nije spremna da za to plati bilo koju cenu

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2020

Moskva nije spremna da produži Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) po svaku cenu. Ne vidimo napredak u stavu SAD prema produžetku Sporazuma, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov nakon pregovora sa specijalnim izaslanikom SAD o kontroli nad...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.