Izvor: B92, 18.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju još 7 bojnih brodova sa 10.000 vojnika u zaliv

Vašington -- Sjedinjene Američke Države otpremile su još sedam ratnih brodova sa 10.000 vojnika u Zaliv i ponovile da žele mir, ali da su spremne da razoružaju Irak, sa ili bez odobrenja UN. Američki državni sekretar Kolin Pauel ponovio je da, iako predsednik Džordž Buš želi mirno razoružanje Iraka on je spreman da u rat ide sam ili sa "državama koje misle slično".

"Predsednik još nije doneo odluku o ratu, ali međunarodna zajednica ima pravo da silom raoruža Irak", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Pauel na konferenciji za novinare. On je dodao da ukoliko međunarodna zajednica nije spremna to da učini onda SAD, sa saveznicima, imaju tu obavezu. On je rekao da Vašington ima dokaz da Irak ne sarađuje sa inspektorima UN i to će to objaviti "u narednih nekoliko dana", nakon što glavni šef UN za naoružanje Hans Bliks podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN 27. januara.Ambasador SAD u Moskvi Aleksandar Veršbou rekao da će SAD uskoro objaviti podatke koji dokazuju da Irak poseduje oružje za masovno uništenje. "SAD će sigurno pružiti inspektorima dodatne informacije bazirane na čvrstim dokazima da Sadam i dalje poseduje zabranjeno oružje", rekao je Veršbou novinarima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.