SAD razvile strategiju kosmičke odbrane kao odgovor na „pretnju od Rusije“

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2020, 09:01

SAD razvile strategiju kosmičke odbrane kao odgovor na „pretnju od Rusije“

Američko ministarstvo odbrane dovršilo je razvoj „Strategije kosmičke odbrane“, koja je pripremljena kao odgovor na „značajnu pretnju“ od Rusije i Kine, rekao je Stiven Kiti, zamenik pomoćnika šefa Pentagona. "Rekao bih da smo još uvek ispred njih (Rusije i Kine), ali za nas definitivno postoji rizik, s obzirom na to kako se razvijaju njihove vojne sposobnosti i to je veoma ozbiljna pretnja", rekao je Kiti, predstavljajući strategiju. Ponovio je optužbe protiv Ruske Federacije i Kine da planiraju da navodno razmeste oružje u kosmos ili rasporedie drugo oružje usmereno protiv američkih kosmičkih snaga. Konkretno, on se osvrnuo se na saopštenje Stejt departmenta iz 2017. godine kojim se optužuje Rusija da je lansirala nekoliko raketa sa satelita. Pored toga, spomenuo je izjavu komandanta američkih kosmičkih snaga Džona Rajmonda da Rusija razvija sredstva za elektronsko suzbijanje američkih satelita.
„Roskosmos“ se zalaže za rezoluciju protiv trke u naoružanju u kosmosuhttps://t.co/4zXlbu0p2g
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) June 18, 2020 Istovremeno, Kiti je odbio da govori o vojnim mogućnostima koje SAD trenutno imaju ili planiraju da imaju u budućnosti kao deo najavljene strategije. "Naše politike i strategije uzimaju u obzir brojne događaje naših rivala u borbi protiv satelita. Fokusiramo se na garancije ispunjenja kosmičkih misija, stabilnost, odvraćanje od agresije na Sjedinjene Američke Države, uključujući protiv naših kosmičkih sistema i sistema naših saveznika i partnera", rekao je on. "Naše vojne sposobnosti će zaštititi naše vitalne interese. SAD će zadovoljiti svoje potrebe u skladu sa Sporazumom o kosmosu i drugim međunarodnim i nacionalnim zakonima", dodao je predstavnik Pentagona. Ranije je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao da SAD namerno podržavaju saveznike u NAto-u NATO pokušavajući da kosmos stvore sferom vojnih operacija i mogućih sukoba između naših zemalja. Diplomata je napomenuo da Rusija čini sve što je moguće da se to spreči. Prema njegovim rečima, Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog američkih planova i stalno se zalaže na raznim mestima, uključujući na Konferenciji UN-a o razoružanju, za rezoluciju o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

„Roskosmos“ se zalaže za rezoluciju protiv trke u naoružanju u kosmosu

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2020

"Roskosmos" se zalaže za usvajanje rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, rekao je Sergej Saveljev, zamenik generalnog direktora državne korporacije, komentarišući američke planove za militarizaciju kosmosa. Ranije je Pentagon objavio o završetku razvoa „Strategije odbrane...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.