SAD razmatraju zatvaranje ambasade u Havani

Izvor: VOA, 18.Sep.2017, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD razmatraju zatvaranje ambasade u Havani

Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u nedelju gostujući u programu televizije CBS “Face the Nation” da SAD razmišljaju o zatvaranju svoje ambasade na Kubi, posle nekoliko “napada, kojima je ugroženo zdravlje” američkih diplomata u toj zemlji.  Stejt Department navodi da je u “incidentima” na Kubi najmanje 21 Amerikanac imao različite simptome, među kojima su gubitak sluha, potres mozga, glavobolje, zvonjava u ušima, pa čak i problemi sa koncentracijom i prisećanjem nekih običnih reči u govoru. Neki su osećali vibracije ili čuli glasne zvuke, koji su se tajanstveno mogli čuti samo u delovima određenih soba, zbog čega istražitelji razmatraju mogućnost takozvanog “zvučnog napada”. “Razmatramo situaciju. To je veoma ozbiljno pitanje u smislu zdravstvenih problema koje su pojedinci pretrpeli. Neke od tih ljudi smo vratili kući. Sve se razmatra”, izjavio je Tilerson. Nekoliko kanadskih diplomata i njihove porodice su takođe pogođeni. Incidenti su počeli prošle godine, a poslednji je prijavljen u avgustu. Bivši predsednik Barak Obama ponovo je uspostavio veze sa Kubom pre dve godine, a taj potez je kritikovao njegov naslednik Donald Tramp. Zakonodavci u Vašingtonu su podigli uzbunu zbog incidenata, a u petak, pet republikanskih senatora pisalo je Tilersonu pozivajući ga da zatvori ambasadu u Havani i protera sve kubanske diplomate iz SAD.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ambasada SAD na Kubi izložena misterioznim 'zvučnim talasima'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Sep.2017, 11:27

Vašington razmatra zatvaranje Ambasade u Havani zbog "soničnih napada" na američko osoblje. Američki državni sekretar Reks Tilerson tvrdi za TV meržu En-Bi-Si (NBC) da je riječ o "vrlo ozbiljnoj stvari", te da "pojedinci pate zbog toga". Iz Stejt dipartmenta navode da pripadnici osoblja američke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.