SAD protiv nezavisnosti Tajvana

Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD protiv nezavisnosti Tajvana

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (FoNet, arhiva)

Njujork, Tajpej -- Kondoliza Rajs upozorila vlasti na Tajvanu da bi održavanje referenduma o učlanjenju u UN zaoštrio odnose sa Kinom.

"Mi vodimo politiku 'Jedna Kina' i ne podržavamo nezavisnost Tajvana", rekla je Rajsova, naglašavajući da SAD "neće podržati formalnu nezavisnost" ostrva. Tajvan je održavanje spornog referenduma najavio za narednu godinu.

"Mislimo da bi tajvanski referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o podnošenju kandidature za članstvo u UN pod imenom Tajvan predstavljao provokativnu politiku. To bespotrebno podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i ne donosi nikakav napredak tajvanskom narodu na međunarodnoj sceni", rekla je Rajsova.

Američki državni sekretar je, istovremeno, naglasila da se SAD oštro protive bilo kakvoj upotrebi sile neke od strana sa ciljem promene 'statusa kvo'.

Tajvan žali zbog kritike SAD

Tajvan je danas izrazio žaljenje zbog američke kritike njegovih planova da održi referendum o članstvu u Ujedinjenim nacijama i predložio Vašingtonu da ne popusti pod pritiscima Kine.

Na referendumu će biti postavljeno pitanje glasačima da li podržavaju da se podnese zahtev za članstvo u UN pod imenom Tajvan, a ne pod zvaničnim nazivom zemlje Republika Kina.

"Iako je Kina uložila veliki napor i izvršila veliki pritisak na SAD, i dalje se nadamo da će SAD videti ovu stvar na smiren i staložen način", rekao je tajvanski ministar inostranih poslova Džejms Huang.

Referendum, koji partija na vlasti planira da održi uprkos upozorenjima iz Vašingtona i pretnji Kine, održaće se u martu, u isto vreme kad i predsednički izbori.

Peking je osudio pokušaj Tajvana da postane članica UN smatrajući da je to uvod u zvaničnu nezavisnost.

Kina i Tajvan su se podelili posle završetka građanskog rata 1949. godine, ali Peking i dalje smatra da je to ostrvo koje ima svoju upravu deo kineske teritorije. Ona je zapretila da će pribeći sili ako Tajpej zvanično proglasi nezavisnost.

Tajvan kao posebnu državu priznaju 24 uglavnom malih i siromašnih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.