SAD proširuju bazu u Kataru

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2019, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD proširuju bazu u Kataru

Katar i SAD su potpisali sporazum o proširenju vojne avio-baze El Udejd u Dohi, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo na zajedničkoj pres-konferenciji sa šefom katarske diplomatije Muhamedom bin Abdel Rahmanom el Tanijem.
„Ta baza je vrlo važna za nas i mi smo zahvalni Kataru što drži naše snage kod sebe“, rekao je Pompeo nakon potpisivanja bilateralnog dogovora o proširenju najveće američke vojne baze u regionu . Dokument je potpisan u okviru drugog strateškog dijaloga SAD-Katar koji je održan u Dohi. Krajem jula, ministar odbrane Katara Haled bin Muhamed el Atija je u intervjuu za „Vašington post“ saopštio da je planu rekonstrukcija El Udejda, najveće baze Ratnog vazduhoplovstva SAD na Bliskom istoku. Prema njegovim rečima, emirat je spreman da izdvoji 1,8 milijardi dolara za te radove. U bazi u katarskoj prestonici se nalazi 11.000 vojnika SAD i država koalicije za borbu protiv terorista u Siriji i Iraku. Objekat ima veliki značaj za izvođenje operacija protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.