Izvor: B92, 06.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pripremaju plan o budućoj vlasti u Iraku

Vašington -- Bela kuća privodi kraju planove za buduće demokratsko urešđenje Iraka, posle skidanja sa vlasti Sadama Huseina, piše "Njujork tajms". Ti planovi predviđaju boravak američkih snaga u Iraku u periodu od najmanje 18 meseci, navodi list. Američki predsednik Džordž Buš za sada je odbacio ideju o "rekonstrukciji" Iraka, ali će plan o upravljanju Irakom biti neophodan kako bi bio "sačuvan integritet zemlje", izjavio je za "Njujork tajms" bliski Bušov saradnik koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želeo da ostane anoniman. Prema američkim planovima, civilni administrator, kog bi imenovale Ujedinjene nacije, upravljaće ekonomijom u Iraku, baviće se obnovom škola i političkih institucija i rukovodiće programima pomoći. Pred vojnim bi sudovima bila organizovana suđenja samo najvišim zvaničnicima Iraka, dok će oni predstavnici vlasti koji pomognu rušenje režima Sadama Huseina biti izuzeti. List piše, citirajući izvore u američkoj službi bezbednosti, da bi odmah po promeni vlasti u Iraku bio obnovljen rad na naftnim poljima za finansiranje obnove zemlje. Bela kuća, međutim, za sada ne prihvata predloge da formira privremenu vladu za Irak pre početka vojne akcije.

"Vašington post" piše da američka vojska okuplja svoje kopnene snage za potrebe eventualne vojne akcije protiv Iraka u kojoj bi moglo da bude angažovano više od 100.000 vojnika. Analitičari koje citira list, navode da američke kopnene snage imaju veliku prednost u domenu tehnologije, oružja, pokretljivosti i vazdušnih snaga, ali da Pentagon želi da obezbedi nadmoć i u ljudstvu. Brojčano, američke snage od 100.000 vojnika bi, prema gruboj proceni, odgovarale snagama iračke Republikanske garde od 80.000 vojnika i snagama elitnih jedinica koje broje oko 15.000 vojnika. Regularni sastav iračke vojske čini 300.000 vojnika, piše "Vašington post".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.