SAD predložile nacrt rezolucije UN u kojoj se osuđuje palestinski Hamas

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2018, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD predložile nacrt rezolucije UN u kojoj se osuđuje palestinski Hamas

Sjedinjene Američke Države (SAD) su predložile nacrt rezolucije UN u kojoj se osuđuje palestinski ekstremistički Hamas zbog "ispaljivanje raketa na Izrael i huškanja na nasilje", koji dovode civile u opasnost.

U tekstu nacrta rezolucije u koji je imao uvid AP "zahteva se da Hamas i drugi ekstremistički učesnici, uključujući Islamski džihad, zaustave aktivnosti".

Misija SAD u UN očekuje da će se o rezoluciji, podeljenoj juče u Generalnoj skupštini UN koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ima 193 zemlje članice, glasati u ponedeljak.

Ako bude usvojena, biće to prva rezolucija osude Hamasa koji kontroliše pojas Gaze od 2007, kada je pobedio snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli je optužila svetsko telo da je pristrasno protiv Izraela i podsetila na usvajanje mnogobrojnih rezolucija u kojima se podržavaju Palestinci.

U nacrtu rezolucije SAD se potvrđuje podrška za "pravedan, trajan i sveobuhvatan mir između Izraelaca i Palestinaca u skladu s međunarodnim pravom".

Dobro informisani EU diplomata rekao je da će rezolucija dobiti podršku tog bloka od 28 zemalja ali je švedski ambasador Olaf Skog napomenuo da bi rezolucije Saveta bezbednosti i Generalne skupštine uvek trebalo da naglase potrebu rešenja decenijskog sukoba po modelu dve države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.