SAD pozvane „na crtu“

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozvane „na crtu“

SEUL - Severna Koreja juče je ispalila još dve rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, samo dan pošto je Pjongjang izveo drugu nuklearnu probu i ispalio tri rakete zemlja-vazduh kratkog dometa. Sever je, štaviše, saopštio da bi, zbog kritika njene nuklearne probe koje su stigle iz Japana, Južne Koreje mogao odustati od globalnih pregovora o nuklearnom naoružanju. Posle snažnih osuda iz UN, EU, Azije i SAD, juče je u javnost „procurela“ vest da je Severna Koreja unapred obavestila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << SAD o nuklearnoj probi.

Pjongjang je, naime, time hteo da zauzme poziciju u, kako očekuje, budućim pregovorima sa SAD. Sama proba je veoma negativna po severnokorejsko-američke odnose, ali njena najava može da bude „viđena kao malo popuštanje“. Naročito kada se ima u vidu da je pred prvu nuklearnu probu 2006. obavestila o tome samo Kinu.

Objava rata

Južna Koreja je, u međuvremenu, najavila da će se priključiti američkoj inicijativi čiji je cilj presretanje isporuka opreme za proizvodnju oružja za masovno uništavanje.

- Vlada od danas prihvata principe Inicijative za bezbednost proliferacije kako bi bila spremna da reaguje na pretnje svetskom miru i bezbednosti - izjavio je portparol južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Mun Tae-jung.

Pjongjang je svojevremeno poručio da će učešće svog južnog suseda u toj inicijativi, koju je pokrenula administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, smatrati objavom rata.

Sporazum o ruskom uranijumu

MOSKVA - Rusija će danas potpisati novi ugovor o prodaji obogaćenog uranijuma američkim energetskim kompanijama, saopšteno je u Moskvi. Prema sporazumu, državna firma Tekšnabeksport će snabdevati američko tržište gorivom obogaćenim iz sirovog uranijuma, rekao je predstavnik ruske kompanije agenciji AP. Rusija je najveći pojedinačni snabdevač uranijumskog goriva za američke nuklearne centrale.

Ministar za pretnje

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman apelovao je juče na međunarodnu zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da spreči Iran i Severnu Koreju da ostvare svoje nuklearne ambicije.

- Do danas nije bilo sankcija ni protiv Irana, ni protiv Severne Koreje. Oni moraju biti potpuno zatvoreni što se tiče finansijskih aktivnosti: te dve zemlje moraju razumeti da zavise od snabdevanja benzinom, jer nemaju rafinerije - rekao je Liberman koji je ranije bio ministar zadužen za strateške pretnje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.