Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozvale na poštovanje nuklearnih sporazuma

SAD su danas pozvale ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN da se pridržavaju sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Andrea Tompson je uputila taj apel u Pekingu, u trenutku kada se Vašington priprema za povlačenje iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji su 1987. potpisali SAD i Sovjetski Savez.

Tompson je rekla da neke zemlje krše sporazum o neširenju i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << razvijaju nova oružja, pri čemu je najverovatnije mislila na Rusiju, Iran i Severnu Koreju.

Cilj NPT je sprečavanje širenja nuklearnog oružja dok INF zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih projektila koji se lansiraju sa zemlje i imaju domet od 500 do 5.500 kilometara.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pre nekoliko dana pozvao Rusiju da se pridržava INF.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SAD konfuzija o neširenju nuklearnog oružja: Pozivaju članice SB UN da poštuju NPT, a same napuštaju NPT

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2019

SAD su danas pozvale ostale države, stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se pridržavaju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), u vreme kada Amerika planira svoje povlačenje iz sporazuma sa Rusijom o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF)...Ovaj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.