SAD podržavaju Irance i njihove mirne proteste

Izvor: B92, 18.Nov.2019, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD podržavaju Irance i njihove mirne proteste"

Vašington -- Bela kuća osudila je iranske vlasti zbog upotrebe sile posle dva dana demonstracija zbog poskupljenje goriva u kojima je poginulo najmanje dvoje ljudi.

"SAD podržavaju Irance i njihove mirne demonstracije protiv režima koji treba njima da vlada" rekla je Stefani Grišam, portparolka američke administracije u saopštenju.

"Osuđujemo upotrebu sile protiv demonstranata i restrikciju komunikacije", dodala je ona osuđujući vladu koja je napustila svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narod i prekinula pristup internetu.

Od početka protesta uhapšeno je više desetina ljudi, prema informacijama iranskih medija.

Iranski vrhovni vođa ajatolah ali Hamnei podržao je odluku vlade o poskupljenju i danas osudio činove nasilja demonstranata.

Prema novinskoj agenciji Irna jedan policajac noćas je podlegao povredama zadobijenim za vreme sukoba sa oružanim izgrednicima na margini okupljanja u Kermanšahu na zapadu zemlje. Jedan civil je poginuo u Sirdžanu na jugu zemlje gde su demonstranti pokušali da zapale skladišta goriva.

Bes naroda izazvan je velikim povećanjem cene goriva koji je vlada najavila u petak.

Iran je ušao u veliku recesiju posle 2018. i jednostranog povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. sa velikim silama, i ponovnom uvođenju teških američkih sankcija protiv Irana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD osuđuju Teheran zbog sile nad demonstrantima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Nov.2019

SAD su osudile iranske vlasti zbog primjene "smrtonosne sile" u suzbijanju protesta u kojima je stradalo dvoje ljudi i deseci su demonstranata uhapšeni, a na meti američkih kritika bilo je i ograničenje pristupa internetu. "Sjedinjene Države podržavaju mirne proteste iranskog naroda protiv režima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.