SAD podigle optužnicu protiv Ruskinje zbog uticaja na izbore

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podigle optužnicu protiv Ruskinje zbog uticaja na izbore

Američke vlasti saopštile su da su podigle optužnicu protiv Ruskinje osumnjičene za finansiranje propagandne kampanje na društvenim mrežama kako bi uticala na glasače pred parlamentarne i lokalne izbore zakazane 6. novembra u SAD.

Elena Aleksejevna Husianova (44) prva je osoba protiv koje je podignuta optužnica u SAD za pokušaj uticaja na izbore, koji predstavljaju test za predsednika Donalda Trampa na polovini njegovog mandata.

Ruskinja je optužena da je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << finansijski direktor operacije vođene iz Sankt Peterburga, nazvane "Projekat Lahta". Prema navodima američkog Ministarstva pravde, tu kampanju je finansirao oligarh Jevgenije Prigožin.

"Strateški cilj te zavere bio je stvaranje razdora kako bi se smanjilo poverenje građana prema našim demokratskim institucijama", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dodaje se da su se članovi tog projekta na društvenim mrežama predstavljali kao Amerikanci napadajući neke kandidate i podržavajući neke radikalne grupe u cilju stvaranja tenzija, dodalo je ministarstvo.

Ruskinja je optužena za organizovanje te kampanje, dok je Prigožin preduzetnik navodno blizak Kremlju od ranije poznat američkom pravosuđu za "virusno slanje poruka" na internetu za vreme predsedničke kampanje 2016. u korist Donalda Trampa.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.