SAD obeležavaju devet godina od terorističkih napada

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD obeležavaju devet godina od terorističkih napada

Minutom ćutanja i čitanjem imena gotovo 3.000 poginulih, SAD u subotu odaju poštu nastradalima u terorističkim napadima u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine.

Predsednik SAD Barak Obama prisustvovaće komemoraciji u sedištu Sekretarijata za odbranu, nedaleko od Vašingtona.

Pripadnici Al kaide su 11. septembra 2001. godine oteli četiri putnička aviona i sa dva udarili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Trećim avionom je napadnut Pentagon, a četvrti se srušio u Šenksvilu u Pensilvaniji, pošto su se putnici sukobili sa otmičarima.

Obama apelovao na toleranciju

Predsednik SAD Barak Obama je povodom devete godišnjice od napada na kule Svetskog trgovinskog centra (STC) u Njujorku, pozvao je građane na versku toleranciju i rekao da je vlada odlučna da uhvati organizatore napada, da su to teroristi Al kaide, a ne pripadnici muslimanske vere.

"Subota bi trebalo da bude dan kada ćemo ne samo da žalimo, nego i da pokažemo da nismo u ratu protiv islama. Mi smo u ratu protiv terorističkih organizacija koje su izobličile islam ili lažno koristile slogan islama za angažovanje u svojim destruktivnim delima", rekao je Obama, obraćajući se juče novinarima u Beloj kući, uoči obeležavanja godišnjice napada u kojima je 11. septembra 2001. poginulo skoro 3.000 ljudi.

"Vlada je odlučna da ubije ili uhvati organizatore napada 11. septembra, ali Amerikanci moraju zapamtiti da je to borba protiv terorista Al kaide, a ne mnogo šireg sveta ljudi muslimanske vere", rekao je Obama, u trenutku kada se u javnosti vodi rasprava o mestu izgradnje džamije i muslimanskog kulturnog centra i kada je oštra reagovanja izazvala najava spaljivanja Kurana.

Američki predsednik je izjavio da su SAD oterale Osamu bin Ladena "duboko u podzemlje", ali da će se Amerikanci narednih godina suočavati sa terorističkim pretnjama drugih ekstremista, "spremnih da umru da bi ubili druge ljude", prenela je agencija AP.

Hvatanje Bin Ladena, iako izuzetno važno za nacionalnu bezbednost države, teško da će rešiti sve probleme, rekao je Obama.

Tokom poslednjih devet godina unutrašnja bezbednost je poboljšana, ali Obama podseća na pokušaj napada u avionu 25. decembra i automobil-bombu na Tajms skveru u maju, dodajući da će "uvek biti mogućnosti za pojedinca ili manju grupu pojedinaca, ako su spremni da umru, da ubiju druge ljude".

Prema izveštaju grupe koju su predvodii dva bivša predsedavajuća komisiji 9/11, a koji je objavljen u petak, navedeno je da je teroristička pretnja postala kompleksnija u odnosu na pre devet godina, a da je Al kaida, sa nizom svojih ogranaka u zemljama kao što su Jemen i Somalija, postavila širu strategiju.

Jedan od autora izveštaja Li Hamilton smatra da će odnos SAD sa islamskim svetom biti jedan od glavnih izazova američke spoljne politike tokom narednih decenija, koji neće biti rešen za godinu, dve ili pet pa čak ni 10 godina.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.