Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nezadovoljne situacijom u Iraku

Montebelo -- Predsednik SAD Džordž Buš izrazio je danas nezadovoljstvo iračkom vladom premijera Nurija al-Malikija.

Međutim, on je rekao i da je na iračkom narodu da li će dalje da podržava vladu. Buš je danas u mestu Montebelo u Kvebeku, gde se održava samit SAD, Kanade i Meksika, na konferenciji za novinare s kanadskim premijerom Stivenom Harperom i meksičkim premijerom Felipeom Kalderonom rekao da nije na SAD da daju presudu o al-Malikijevoj vladi.

"Osnovno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje je da li će vlada reagovati na zahtev naroda", rekao je Buš i dodao da će Iračani smeniti vladu, ako ona ne ispuni njihove zahteve.

Buš je rekao da je "na Iračanima da donesu tu odluku, ne na američkim političarima".

Dan ranije američki senator Karl Levin iz Demokratske stranke i predsedavajući senatskog komiteta za oružanu službu, juče je u Iraku zatražio od iračke skupštine da smeni al-Malikija i da zameni njegovu vladu s vladom u kojoj bi sektaške podele bile manje izražene.

Buš je međutim danas rekao da će o tome odlučiti Iračani.

"Oni su odlučili da žele ustav. Oni su izabrali članove svog parlamenta i oni će odlučiti upravo kako to čine demokratije", rekao je Buš.

Američki predsednik je zatražio više strpljenja s iračkom vladom i ocenio da dolazi do promena u biračkom telu, odnosno da građani "počinju da odbacuju ekstremizam".

On je rekao i da je napravljen veliki korak ka pomirenju kada je usvojen najmoderniji ustav na Bliskom istoku i da je sada na vladi da radi, iako postoji određeni stepen nezadovoljstva s liderima i njihovom nemogućnošću da sarađuju i usvoje potrebne zakone.

Nezadovoljstvo situacijom u Iraku danas je izrazio i američki ambasador u Bagdadu Rajan Kroker koji je rekao da je u toj zemlji učinjen "ekstremno razočaravajući" napredak ka pomirenju između sukobljenih sekti.

"Mi očekujemo rezultate, kao i irački narod i mi ne dajemo blanko podršku", rekao je Kroker novinarima u Bagdadu.

Kroker bi zajedno s vrhovnim komandatima vojske SAD za tri nedelje trebalo da podnese izveštaj američkom Kongresu o situaciji u Iraku. Izveštaj Kongresu bi mogao značajno uticati na promenu američke politike u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.