SAD najveći proizvođač oružja u svetu, Rusija ih sustiže

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD najveći proizvođač oružja u svetu, Rusija ih sustiže

Sto najvećih firmi za proizvodnju oružja prošle godine povećalo je promet za skoro pet odsto, objavio je stokholmski institut Sipri. Amerikanci dominiraju dok se ruski promet blago smanjio. Nema podataka za Kinu.
Sto najvećih proizvođača oružja i ponuđača vojnih usluga prošle godine su još jednom povećali profit. Ukupni promet iznosio je 420 milijardi dolara – 4,6 odsto viši nego 2017. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svetska proizvodnja oružja povećana je za 47 procenata u odnosu na 2002. godinu.

To su nalazi Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (Sipri) o obrtu sto najvećih proizvođača oružja. Suma je izvesno još i veća, jer kineski proizvođači nisu ušli u konačni skor jer Sipri o njima nije imao proverljive podatke.
Amerikanci ubedljivo prvi
Rast prodaje beleži, pre svega, pet najvećih američkih preduzeća. Evropska preduzeća su takođe zabeležila blagi rast prodaje od 0,7 odsto, prodajom naoružanja i vojnih usluga za 102 milijarde dolara.
Promet ruskih preduzeća manji je za 0,4 odsto: ukupno je u protekloj godini iznosio 36,3 milijarde dolara.
Prvi put od 2002. godine grupu pet najvećih proizvođača oružja čine isključivo američka preduzeća koja beleže čak 35 odsto prometa među sto najvećih proizvođača oružja na svetu.

"Lokid Martin", sam čini 11 odsto ukupne prodaje sto najjačih firmi, a prošla godina je za taj koncern bila berićetna najviše zbog prodaje aviona F-35 američkoj i drugim vojskama.
Među sto najvećih, 27 je sa evropskog kontinenta. Prednjači Velika Britanija čiji su veliki koncerni prodali oružje i usluge za 35,1 milijardu dolara. Slede francuski sa 23,2 milijarde i nemački sa 8,4 milijarde.
Rusija sustiže
Ruska preduzeća ostvarila su promet od 36,2 milijarde dolara i time udeo od 8,6 odsto u obrtu sto najvećih svetskih firmi. Od 2009. godine udeo ruskih preduzeća u proizvodnji oružja kontinuirano se povećavao, piše Sipri.
"Razlog je pre svega povećanje ruskih investicija u proizvodnju oružja povezano sa primenom velikog plana vojne modernizacije za vremenski period između 2011. i 2020. godine", navodi Sipri. U manjoj meri je, dodaje se, za rast zaslužan i izvoz ruskog naoružanja.
Na listi sto najvećih proizvođača oružja ima firmi iz osam drugih zemalja: Izrael, Indija, Južna Koreja, Turska, Australija, Kanada i Singapur. Tamošnji koncerni ukupno ostvaruju promet od 36,2 milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet najvećih proizvođača oružja iz SAD dominantni u prodaji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2019

Sto najvećih firmi za proizvodnju oružja prošle godine povećalo je promet za skoro pet odsto, objavio je Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu...Amerikanci dominiraju, ruski promet se blago smanjio, dok za Kinu nema podataka, preneo je Dojče vele...Sto najvećih proizvođača oružja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.