Izvor: Deutsche Welle, 20.Maj.2021, 15:10

SAD i Rusija spremne za dijalog

Tenzije između dve svetske sile jesu velike, ali bez obzira na to, SAD i Rusija pokušavaju da pronađu osnovu za saradnju. Početak uopšte nije bio loš, što pokazuje i prvi susret Blinken-Lavrov.

Na početku razgovora američki državni sekretar Entoni Blinken pred kamerama je izjavio: „Nije tajna da imamo svoje razlike“. Ali zatim i on i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uveravaju da su spremni da uđu u dijalog. „Mislimo da je ovo dobro za naš narod, dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << za ruski narod i zaista dobro za svet“, rekao je Blinken na sastanku u Rejkjaviku. Američki predsednik Džozef Bajden želi da izgradi „predvidljiv, stabilan odnos sa Rusijom“. Obe zemlje mogle bi zajednički da rade na suzbijanju pandemije, borbi protiv klimatske krize, da se bave nuklearnim programom Irana i Severne Koreje i ratom u Avganistanu.

-pročitajte još: Manevri SAD i NATO poruka Rusiji: Mi smo ovde, a ne vi

Lavrov takođe ističe da Rusija i Sjedinjene Države imaju ozbiljne razlike, ali moraju da sarađuju „u oblastima u kojima se naši interesi sukobljavaju“. Stav Rusije prema SAD veoma je jednostavan: „Spremni smo da razgovaramo o svim temama bez izuzetka, pod uslovom da se diskusija vodi pošteno.“

Ovo je bio prvi sastanak dvojice ministara otkako je Bajdenova vlada u januaru stupila na dužnost. Gotovo dvosatni razgovor bio je „konstruktivan“, preneli su ruski državni mediji. Dvojica ministara trebalo bi da pripreme predloge za mogući sastanak Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šta sve opterećuje odnose Vašingtona i Moskve

Odnosi između Vašingtona i Moskve znatno su se pogoršali nakon što je Bajden stupio na dužnost. Novi američki predsednik najavio je oštriji odnos prema Kremlju u odnosu na onaj koji je imao njegov prethodnik Donald Tramp koga optužuje da je bio previše popustljivosti prema šefu ruske države. Između ostalog, Bajden je u jednom intervjuu u martu ove godine potvrdno odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Odnosi Moskve i Vašingtona opterećeni su i zbog nedavne eskalacije ukrajinskog sukoba, zbog toga kako Rusija postupa sa kritičarem Kremlja Aleksejem Navaljnim koji se nalazi u zatvoru, ali i zbog navoda o ruskom mešanju u američku predizbornu kampanju.

Ministri spoljnih poslova sastali su se na marginama sednice Arktičkog saveta u Rejkjaviku. Rusija od ovog četvrtka od Islanda preuzima predsedavanje Savetu u naredne dve godine.

ož/se/mak (rtr, dpa, afp, ap)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.