SAD i Kuba zvanično obnovili diplomatske odnose

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Kuba zvanično obnovili diplomatske odnose

Kuba i SAD su zvanično obnovile diplomatske odnose posle više od 50 godina, pošto je stupio na snagu sporazum kojom su diplomatske misije prerasle u ambasade.

Diplomatske veze se uspostavljaju današnjim ponovnim otvaranjem ambasada u glavnim gradovima dve zemlje, što je značajan potez prema zakopavanju višedecenijskog neprijateljstva. U spoljnoj politici američkog predsednika Baraka Obame, do istorijskog preokreta je došlo u samo nekoliko meseci. Pomak je došao, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Vašington priznao da njegova politika kojom pokušava da utiče na promene u komunističkoj Kubi, putem izolacije i trgovinskih ograničenja nije uspela i da je direktna saradnja sa Havanom bolji način kretanja prema demokratiji i napretku.

Po prvi put od 1961. godine, kubanska zastava će se zavijoriti na novosagrađenoj ambasadi u Vašingtonu, na korak od Bele kuće. U još jednom istorijskom gestu, državni sekretar SAD Džon Keri će zvanično primiti kubanskog kolegu Bruna Rodrigeza, pre održavanja zajedničke konferencije za novnare.

Zbližavanje dve zemlje je počelo 17. decembra, kada su se Obama i Raul Kastro složili da krenu putem potpune noramlizacije odnosa.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.